Prima Tabără de antreprenoriat a avut loc la Cahul. Elevi, studenți din sudul țării au învățat cum să inițieze afaceri

21 Iul. 2022, 10:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iul. 2022, 10:45 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Elevi, studenți și specialiști în IT din sudul țării au învățat cum să inițieze, administreze și să dezvolte o afacere în cadrul primei Tabere de antreprenoriat organizată de „EU4Moldova: Startup City Cahul”. Tinerii au avut parte de sesiuni informative și au studiat etapele pe care trebuie să le parcurgă pentru a avea o afacere de succes, fiind ghidați de mentori cu experiență.

Regiunea Cahul este recunoscută de specialiști drept una favorabilă dezvoltării startup-urilor, dar în pofida faptului că localnicii își doresc să se lanseze în afaceri, adesea aceștia nu sunt familiarizați cu noțiunile din domeniul businessului și procedurile pe care trebuie să le urmeze.

Pentru că antreprenoriatul înseamnă mai mult decât un simplu plan de afaceri, participanții la Tabăra de antreprenoriat au aflat în detaliu ce presupune atât planificarea, cât și managementul, iar un accent important a fost pus pe importanța implementării inovațiilor și tehnologiilor informaționale.

„Multă informație utilă. Am aflat despre toate etapele de lansare a unei afaceri și despre posibilitatea de integrare a aspectelor tehnologice”, spune Veronica Zbîrciog, una dintre participantele la Tabăra de antreprenoriat, în prezent studentă la Colegiul „Iulia Hasdeu”.

Fetele și băieții care au participat la Tabăra de antreprenoriat își doresc să se lanseze în afaceri, având deja idei despre ce ar dori să ofere: hărți virtuale, servicii de arhitectură, servicii medicale, dezvoltarea turismului istoric, precum și a sectorului Horeca din Cahul.

„Tabăra este foarte bine organizată. Am acumulat un volum de informații utile într-o perioadă foarte scurtă. Am făcut și schimb de experiență. Astăzi sunt și mai motivat să mă lansez în lumea antreprenoriatului”, spune Radomir Barbarov, în vârstă de 24 de ani.

În total au avut loc 4 zile de sesiuni informative, ateliere de lucru și networking. Sesiunile au fost ghidate de către mentori locali și naționali din diverse domenii.

„A fost o activitate diferită de cele care se organizează, ne-am axat pe partea administrativă a unei afaceri. Am discutat despre cum estimăm un buget, care sunt rapoartele anuale necesare și de ce le prezentăm la Inspectoratul Fiscal, cum angajăm oamenii, despre importanța unui plan de marketing, cum ne prezentăm și cum prezentăm afacerea noastră, precum și despre integrarea serviciilor IT”, a declarat Daria Taucci, Startup Manager în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul.

„EU4Moldova: Startup City Cahul”, proiect implementat de ATIC cu asistența financiară a UE și în parteneriat cu Ambasada Suediei, sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriat, ocuparea forței de muncă în întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ultimele magazine ale Domino’s Pizza din Italia au fost închise după ce firma care își opera punctele de vânzare din țară a depus faliment, scrie BBC.

Deținătorul de franciză ePizza SpA a fost lovit de pandemie, potrivit Bloomberg. Vestea ieșirii din țară a gigantului fast-food a fost sărbătorită de unii utilizatori ai rețelelor de socializare.

EPizza SpA a depus pentru prima dată faliment la începutul lunii aprilie, după ce a fost afectată de restricțiile legate de coronavirus.

Compania a mai spus că se confruntă cu o concurență tot mai mare, deoarece restaurantele tradiționale au început să livreze pizza.

Ca parte a procesului de faliment, firma a primit protecție față de creditorii săi timp de 90 de zile. Cu toate acestea, această protecție a luat sfârșit luna trecută.

Începând cu 2020, compania gestiona direct 23 de puncte de vânzare în Italia și alte șase magazine au fost administrate prin sub-francizare, potrivit documentelor de faliment.

În comparație, Marea Britanie și Irlanda au peste 1.200 de magazine, ceea ce o face cea mai mare piață Domino’s din Europa.

Cel mai mare lanț de pizza din lume are peste 18.300 de magazine în peste 90 de piețe internaționale la nivel global, majoritatea fiind administrate ca francizați.

Când a intrat în Italia în urmă cu șapte ani, Domino’s și-a propus să iasă în evidență față de producătorii tradiționali de pizza din țară, cu un serviciu cuprinzător de livrare la domiciliu și un meniu distinctiv, care include topping-uri în stil american precum ananasul.

Cu toate acestea, s-a confruntat cu o concurență din ce în ce mai acerbă în timpul pandemiei, deoarece restaurantele locale s-au înscris la platforme de livrare de alimente precum Deliveroo și Just Eat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău