Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis

24 Oct. 2021, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Oct. 2021, 10:48 // Actual //  MD Bani

Luxemburgul va deveni prima țară din Europa care va legaliza cultivarea și consumul de canabis. Cu toate acestea, vor fi permise anumite cantități, iar consumul de canabis în public va fi considerat ilegal.

Potrivit noii legislații, cei cu vârsta de peste 18 ani din Luxemburg vor avea voie să consume canabis și să cultive până la patru plante în gospodărie, scrie Aleph News.

Potrivit autorităților, decizia de a legaliza consumul și cultivarea va reduce drastic amenzile actuale pentru posesia acestui drog, care vor fi cuprinse între 29 și 581 de euro pentru posesia a trei grame sau mai puțin, față de amenzile actuale de 291 și 2.910 euro. Cu toate acestea, consumul de canabis în public va rămâne ilegal, transmite sursa citată.

Comercializarea semințelor ar fi, de asemenea, permisă în conformitate cu noua legislație, fără nicio limită privind cantitatea sau nivelurile de tetrahidrocannabinol (THC), componenta psihoactivă a canabisului.

Schimbarea de politică reprezintă o încercare a guvernului de a lua măsuri drastice împotriva infracțiunilor legate de droguri și a comerțului cu droguri pe piața neagră. Miniștrii vor putea acum să reglementeze piața de canabis, în prezent ilegală.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău