Primul județ din România care-și înființează propria companie aeriană

30 Sept. 2021, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Sept. 2021, 12:22 // Actual //  bani.md

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, au anunţat, joi, înfiinţarea unei companii aeriene locale, pentru a asigura o mai bună conectare a oraşului cu restul ţării, dar şi cu Europa. Din martie 2022, compania îşi propune să opereze curse regulate către Bucureşti şi va cumpăra 2 aeronave, cel târziu în luna ianuarie, scrie hotnews.ro.

„Obiectivul nostru este ca în luna septembrie să avem această companie şi să ne putem face rezervările pentru primăvara anului viitor. Dorim să achiziţionăm aeronavele în această toamnă sau cel târziu în luna ianuarie a anului viitor. Prin urmare, vom face tot ce ţine de noi ca de anul viitor, din luna martie, când intră noul orar de zbor, noua companie să opereze de pe Aeroportul Oradea către aceste destinaţii”, a precizat Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, în conferinţa de presă.

”Sunt domenii importante în care colaborarea dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea îşi spune cuvântul. Aceste colaborări duc la dezvoltarea oraşului şi a judeţului Bihor într-un ritm accelerat. Azi a venit rândul conectivităţii aeriene şi a Aeroportului Oradea, pentru că a avea un aeroport dezvoltat, care să ne conecteze cu capitala ţării mult mai bine şi vestul Europei, înseamnă a avea condiţii mult mai bune pentru locuitori, investitori şi turişti. Credem că această companie aeriană pe care o înfiinţează, în premieră în ţară, primăria şi Consiliul Judeţean, va fi de un succes real şi îşi va arăta rezultatele în cursul anului viitor”, a menţionat, la rândul său, Florin Birta, primarul Municipiului Oradea.

Obiectivul asumat prin protocolul de colaborare este ca din luna martie, anul 2022, să înceapă, cu două aeronave, operarea zborurilor Oradea – Bucureşti (minim 3 zboruri/ zi în zilele lucrătoare şi minim 2 zboruri/ zi în zilele nelucrătoare), iar din octombrie 2022, să devină operaţionale cursele către unul sau două aeroporturi internaţionale din vestul Europei (minim un zbor/zi).

În următoarea perioadă urmează să fie stabilite soluţiile optime de operare a celor 2 aeronave, mai exact:

modalitatea de preluare a aeronavelor: achiziţie/leasing/închiriere;

tipul de aeronave şi capacitatea acestora;

modalitatea efectivă de operare: operare directă/contractarea serviciilor specifice de la terţi – echipaj, etc.

Conform protocolului, Consiliul Judeţean Bihor va adopta măsuri pentru reorganizarea activităţilor Aeroportului din Oradea (internalizarea serviciilor prestate, amenajarea unui hangar, diversificarea activităţilor, facilităţi cargo, etc.) în vederea susţinerii companiei aeriene nou înfiinţate. În acelaşi timp, Primăria Municipiului Oradea va derula campanii de promovare a Oradiei şi a zonei metropolitane ca destinaţie turistică şi zonă de investiţii în regiunile spre care vor fi operate cursele aeriene.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO