Prințul Charles a primit o valiză cu 1 milion de euro de la un șeic din Qatar

27 Iun. 2022, 09:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
27 Iun. 2022, 09:53 // Au Bani //  MD Bani

Prințul de Wales a primit o valiză cu un milion de euro de la un fost prim-ministru din Qatar, a relatat săptămânalul „Sunday Times”, care precizează că aceasta a fost doar una dintre cele trei donații, în valoare totală de trei milioane de euro, făcute cash de șeicul Hamad bin Jassim al Than.

Potrivit „Sunday Times”, prințul Charles a primit personal toate cele trei donații, în numerar, de la fostul prim-ministru, între 2011 și 2015. O dată, banii ar fi fost înmânați într-o valiză în timpul unei întâlniri la Clarence House. Într-o altă ocazie, susține publicația, banii au fost puși în saci de transport de la magazinul „Fortnum and Mason”, relatează BBC.

Clarence House a reacționat la articolul de presă și a precizat că donațiile de la șeic au fost transmise imediat către una dintre organizațiile caritabile ale prințului și că au fost urmate toate procedurile corecte.

Nu există nicio sugestie că plățile au fost ilegale, a precizat, de altfel, și The Sunday Times, însă grupul anti-monarhie Republic a anunțat că va cere lansarea unei anchete.

Fondul caritabil al Prințului de Wales are drept scop „să transforme vieți și să construiască comunități durabile”, prin acordarea de granturi pentru cauze nobile în domenii precum conservarea, educația, sănătatea și incluziunea socială. Fondul a declarat pentru „Sunday Times” că administratorii săi au ajuns la concluzia că donatorul este legitim și auditorii săi au aprobat donația.

Donațiile către organizațiile caritabile ale prințului Charles au fost analizate în ultimele luni, în urma unor acuzații potrivit cărora una dintre acestea a oferit unui donator saudit ajutor pentru a obține un titlu onorific și cetățenie britanică.

În noiembrie, Michael Fawcett, care zeci de ani a fost mâna dreaptă a prinţului Charles, a renunţat la rolul său de conducere a uneia dintre principalele organizaţii de caritate ale prinţului britanic, la câteva săptămâni după ce „Sunday Times” afirmase că ar fi oferit titluri onorifice în schimbul unor donaţii. Poliţia metropolitană şi Comisia de Caritate din Marea Britanie au investigat aceste informaţii, precizează Reuters.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău