Procurorul Stoianoglo aprinde fitilul: Ex-ambasadorul UE ar fi avut discuții private cu Viorel Morari

04 Oct. 2021, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Oct. 2021, 14:35 // Actual //  Lupu Eduard

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit luni, 4 octombrie curent, cu o conferință-bombă în cadrul căreia a făcut o serie de acuzații. S-a referit în special la fostul șef ai Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, dar, neașteptat, și la fostul șef al Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care de curând și-a încheiat mandatul. „Anume acest reprezentant al UE la Chișinău a fost în relații destul de prietenești și cu elita politică din timpul statului capturat”, notează realitatea.md.

„Ambasadorul UE în RM din ultimii patru ani, care la fel, a fost într-o corespondență directă și apropiată cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Viorel Morari îi raporta orice mișcare și-l „aproviziona” din plin cu materiale de uz intern, acte procesuale în interesele sale și împotriva PG. Consecințele unei asemenea apropieri de conducerea Delegației UE la Chișinău sunt evidente, având în vedere bogata rețea de ONG-uri de media, experți în politici și reforme, care evident sunt finanțați pentru a fi independenți. Întâmplător sau nu, dar dialogul lui Viorel Morari cu Excelența Sa, Ambasadorul Peter Michalko a început exact în perioada Concursului la funcția de Procuror General și evident că această temă îl preocupa destul de mult pe domnul Ambasador. Reieșind din conversația dintre cei doi, întâlnirea lor a avut loc la sediul Misiunii UE la Chișinău pe 21 noiembrie 2019, după care Viorel Morari cu regularitate îi raporta toate mișcările din interiorul instituției”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

– Buna. Sunt Viorel Morari, șeful PA. Mulțumesc pentru discuție. Apreciez.
– Buna seara. Mulțumesc mult și eu. Numai bine și dacă va trebui, sunați-mă oricând.
– Pentru informare – Publika TV m-a invitat azi la 18:30 la emisiunea Tema zilei cu Victoria Criucova. A fost difuzat și un spot. O oră în urmă m-a sunat și a spus că administrația postului a anulat emisiunea.

Peste o săptămână Viorel Morari i-ar fi scris din nou Ambasadorului Michalko.

– Buna. Azi este ședința CSP. Va fi selectat candidatul Stoianoglo Alexandr. Posibil azi să fie acceptat și de Președintele RM. Un candidat la funcția de PG – a contestat actele comisiei de selecție și ale CSP atât la Judecătoria Râșcani și la Curtea de Apel. Ieri, în a doua jumătate a zilei solicitarea de suspendare a concursului a fost respinsă de ambele instanțe.
– Merci. Asta confirmă ce am auzit și eu.
– Judecătoria Râșcani a respins azi solicitarea de suspendare a concursului a unui alt candidat Perju Sergiu. El azi a depus solicitarea și azi a fost respinsă de judecător.

„Nu cred că trebuie să explic prea mult, cine, de fapt, stă în spatele candidaților la funcția de Procuror General, Eduard Bulat și Sergiu Perju? Cine îi ghida și de ce, timp de un an și jumătate se zbăteau prin instanțe pentru anularea rezultatelor concursului la funcția de Procuror General? Și mai ales, cine încuraja gruparea mafiotă a lui Viorel Morari și a reprezentanților acestuia, inclusiv europeni? Cel puțin așa pretindea a fi candidatul Sergiu Perju – prietenul lui Vladislav Bobrov și unul din apropiații lui Viorel Morari de la Procuratura Anticorupție”, a continuat Alexandr Stoianoglo.

Pe 28 noiembrie 2019, Viorel Morari i-ar fi raportat Ambasadorului UE că, cu patru zile înainte, a dispus anularea ordonanței procurorului de refuz pe faptul finanțării PSRM.

„Dacă e să deducem din discuție, acest subiect a fost abordat cu o săptămână mai devreme în cadrul întrevederii dintre cei doi. Nu pot să nu remarc aici faptul că anume dosarul finanțării PSRM îl interesa pe Ambasadorul UE Peter Michalko și în cadrul întrevederilor sale oficiale cu mine”.

La 4 decembrie 2019, deja după ce Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de Procuror General, Viorel Morari a mai avut o conversație cu diplomatul.

– Buna! Dacă Vă aduceți aminte am discutat câteva scenarii privind demiterea mea:
1. Un eventual control – PG a solicitat la 3 decembrie 2019 ora 14:00 prezentarea până pe 6 decembrie 2019 a raportului complex de activitate pentru 2016 – 2019.
2. Apariția în spațiul public a unei petiții anonime către CSP și PG unde sunt invocate cam aceleași fapte din Aprilie 2019 ”.
-Mersi pentru informare. Dar totuși, dacă e ceva de făcut, vreau să fac ceva. Eu voi împărtăși îngrijorările noastre cu SUA.

„Vă puteți imagina ce cadru valoros este Viorel Morari pentru experții noștri externi de dezvoltare. Nu am să vă mai obosesc cu discuțiile lor de mai departe, ele se rezumă la plângeri și nemulțumiri interminabile la adresa mea legate fie de controalele care se derulau la PA, fie de suspendarea acestuia din funcție, bineînțeles cu expedierea către principalul diplomat al UE a actelor, cu interpretările corespunzătoare”, a remarcat procurorul general în cadrul conferinței de presă.

La 10 decembrie 2019, Ambasadorul UE i-ar fi scris lui Viorel Morari.

– Am informat pe ambasadorii statelor UE despre situația. Toți vor privi asta ca o cauză principială.

A doua zi, 11 decembrie 2019, Viorel Morari i-a raportat lui Peter Michalko.

– Buna. Mâine la 14:00 am întâlnire cu reprezentanții Ambasadei SUA. M-a contactat doamna Podoroghin.

Pe 24 decembrie 2019, iarăși Peter Michalko l-ar fi întrebat pe Viorel Morari dacă este de acord ca el să spună câteva ceva public, la care fostul șef al PA i-a răspuns afirmativ, dar a avut o rugăminte.

– Vă rog să nu vă expuneți…

Nu este clar cu certitudine la ce anume nu trebuia să se expună diplomatul.

„În vâltoarea ultimelor evenimente ce vizează modificările urgente la Legea cu privire la Procuratură, promovarea și adoptarea lor cu încălcarea flagrantă a tuturor recomandărilor internaționale și a normelor constituționale, aducând Procuratura la piciorul politicului, devine oarecum neclară și suspectă tăcerea Delegației UE, a Ambasadei SUA și altor parteneri de dezvoltare. Ar fi bine totuși ca societatea să cunoască care este poziția lor, dacă împărtășesc aceleași viziuni și convingeri ca ale fostului Ambasador UE la Chișinău, Peter Michalko”, a conchis Alexandr Stoianoglo.

 

Este de menționat că, în contextul în care prevalează importanța declarațiilor procurorului general, care este o persoană oficială și mai mult reprezintă puterea legislativă în stat, Realitatea.md și-a asumat să publice acest articol, însă urmează să solicităm reacțiile persoanele vizate mai sus. Odată ce le vom obține, le vom face publice în articole separate, inclusiv cu actualizarea acestuia.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău