Prognoza pieței muncii pentru 2025: Ce tendințe vor influența angajările în Republica Moldova

21 Mart. 2025, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
21 Mart. 2025, 15:52 // Actual //  Soroceanu Olga

Peste 50 de antreprenori, membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), au participat la o ședință de lucru alături de reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Discuțiile s-au concentrat pe prognoza pieței muncii și analiza Barometrului oportunităților de angajare pentru anul 2025.

Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a subliniat importanța acestor date pentru mediul de afaceri, menționând că, deși gradul de ocupare a forței de muncă este în scădere, numărul mediu de angajați rămâne relativ stabil.

„Totodată, conform Inspectoratului General pentru Migrațiune, de la începutul anului 2025, 2.103 cetățeni străini au primit drept de ședere pentru muncă în Republica Moldova, iar pentru alți 1.026 acest drept a fost prelungit”, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al insituției camerale.

Directoarea ANOFM, Raisa Dogaru, a evidențiat importanța prognozei forței de muncă, care oferă informații esențiale despre tendințele angajărilor, deficitul de personal și domeniile prioritare pentru investiții.

„Prognoza identifică activitățile economice unde se vor crea sau lichida locuri de muncă și semnalează neconcordanțele dintre cererea și oferta actuală și viitoare. De asemenea, Barometrul oportunităților de angajare evidențiază ocupațiile cu șanse mari sau reduse de angajare pentru anul în curs”, a menționat Raisa Dogaru.

Studiul prezentat, bazat pe date colectate de la 3.000 de angajatori, arată că în perioada 2024-2025 piața muncii va fi influențată de mai mulți factori:

  • Creșterea cererii pentru bunuri și servicii, după o perioadă de incertitudine economică.
  • Impactul crizei energetice de la sfârșitul anului 2024 și începutul lui 2025, care ar putea afecta planurile de expansiune ale firmelor.
  • Deficitul forței de muncă, mai puțin accentuat în ultima perioadă din cauza cererii reduse, dar care va deveni din nou o provocare pe măsură ce economia își revine.

În ceea ce privește competențele cerute pe piața muncii, se remarcă o tendință de creștere pentru ocupațiile ce necesită calificări înalte sau joase, în timp ce locurile de muncă pentru calificări medii sunt în scădere. Totodată, abilitățile tehnice și digitale devin tot mai importante, fiind esențiale pentru adaptarea la cerințele economiei moderne.

Discuțiile au subliniat necesitatea ca întreprinderile să adopte strategii eficiente de recrutare și să investească în formarea angajaților, iar candidații să își dezvolte competențele pentru a rămâne competitivi pe piața muncii.

Realitatea Live

08 Mai 2025, 17:05
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
08 Mai 2025, 17:05 // Uncategorized //  Ursu Victor

Cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, guvernele statelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au anunțat plăți unice pentru veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit unei analize realizate de The Moscow Times, Rusia oferă una dintre cele mai mici compensații – doar 80.000 de ruble (circa 820 de euro), de 10,5 ori mai puțin decât Uzbekistanul sau Kazahstanul.

Veteranii din Republica Moldova vor primi 30.000 de lei, echivalentul a aproximativ 140.700 de ruble, de două ori mai mult decât suma alocată de autoritățile ruse, în condițiile în care în țară mai trăiesc doar 25 de veterani.

Topul plăților în CSI:
Kârgâzstan: 936.000 ruble
Uzbekistan: 846.000 ruble (~10.000 USD)
Kazahstan: 841.600 ruble (~5 milioane tenge)
Tadjikistan: 197.000 ruble
Moldova: 140.700 ruble
Belarus: 135.000 ruble
Azerbaidjan: 120.000 ruble
Rusia: 80.000 ruble
Armenia / Ucraina: 0 ruble (nu se acordă plăți cu ocazia zilei de 9 mai)

În Rusia trăiesc încă aproximativ 7.000 de veterani. Pe lângă plata unică din partea guvernului federal, 71 de regiuni au aprobat compensații suplimentare, variind de la 10.000 la 2 milioane de ruble.

Republica Saha (Iakuția): 2 milioane ruble / veteran (doar 9 veterani în viață)
Briańsk, Kaluga și Samara: 1 milion ruble
Daghestan: 500.000 ruble
Crimeea: 400.000 ruble

În contrast, Samara oferă 2 milioane de ruble contractanților care merg la război în Ucraina, dublu față de veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial.

În unele regiuni rusești, în loc de bani, veteranii vor primi pachete cadou, inclusiv ceainice, plăpumi, pături, produse alimentare, cum ar fi conserve de pește, salam și dulciuri, notează publicația Verstka.

Potrivit unui acord semnat în 1994 de 12 foste republici sovietice, aceste state s-au angajat să acorde anual ajutoare materiale veteranilor și să le recunoască reciproc statutul și beneficiile. Totuși, Ucraina a ieșit oficial din acest acord în 2024, iar Armenia nu oferă plăți speciale de 9 mai, ci doar o majorare lunară a pensiei veteranilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA