A fost lansat proiectul de mentorat gratuit pentru startup-uri – Entrepreneurship in Residence Program in Moldova

08 Aug. 2023, 15:43
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
08 Aug. 2023, 15:43 // Oameni şi Idei //  bani.md

Miercuri, 2 august, XY Partners cu suportul financiar al Western NIS Enterprise Fund a lansat Entrepreneurship in Residence Program in Moldova (EIR), o oportunitate deosebită pentru dezvoltarea startup-urilor din Moldova. În cadrul proiectului, 12 mentori de excepție din diasporă vor reveni acasă și vor împărtăși experiența și cunoștințele lor în domeniul antreprenoriatului cu startup-urile locale. Termenul limită de înregistrare pentru fondatori este 15 august.

În cadrul evenimentului de lansare fost organizat și primul workshop din proiect, livrat de primul mentor care a sosit la Chișinău, Ana Popa. 

La deschiderea oficială a participat și Stella Jemna, reprezentanta de țară Western NIS Enterprise Fund, care a încurajat dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din țara noastră. 

Cred că atunci când noi investim ca și fond regional în astfel de programe, noi investim în productivitate și joburi”, a declarat Stella Jemna. 

„Entrepreneurship in Residence in Moldova” are ca scop să susțină startup-urile locale pentru a obține o nouă rundă de finanțare și a face primii pași spre piața internațională. 

Ce oferă proiectul?

Startup-urile selectate vor beneficia de:

  • 3 sesiuni individuale de mentorat cu unul dintre cei 12 mentori;
  • 3 contacte valoroase din străinătate (potențiali clienți / parteneri / investitori) furnizate de către mentor;
  • Participarea la 12 workshop-uri pe diferite teme, susținute de către acești 12 mentori;

Cum poți participa?

Fondatorii de startup-uri inovatoare din Moldova sunt invitați să aplice la această oportunitate unică până pe data de 15 august. Pentru a aplica, cei interesați vor completa FORMULARUL de ÎNREGISTRARE. Startup-urile selectate vor primi un răspuns și instrucțiuni pentru următorii pași.

Despre XY Partners: 

XY Partners este un accelerator de afaceri fondat în 2019, care, prin intermediul programelor pe care le desfășoară, dezvoltă companii și startup-uri de la zero, oferind suport operațional și acces spre potențiale finanțări. Menirea programelor XY este de a sprijini antreprenorii care au idei de afaceri unice și inovative.

Despre Western NIS Enterprise Fund:

Fondul Western NIS Enterprise (WNISEF) este un fond regional de 285 de milioane de dolari, un pionier în Ucraina și Moldova, cu experiență de peste două decenii în investițiile în companii mici și mijlocii. WNISEF a fost finanțat de guvernul SUA prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). De la înființare, investițiile cumulate ale WNISEF se ridică la peste 188 de milioane de dolari în 136 de companii, cu aproximativ 26.000 de persoane angajate, și au permis deblocarea a 2,3 miliarde de dolari pentru companii din Ucraina și Moldova.

În 2015, WNISEF a lansat un program de tip „legacy” în valoare de 35 de milioane de dolari, concentrat pe promovarea exportului, dezvoltarea economică locală, investiții cu impact și leadership economic. WNISEF finanțează programe inovatoare, cu impact, axate pe reforme și își propun să sprijine Ucraina și Moldova în această perioadă critică prin dezvoltarea unei politici economice solide și leadership eficient. Vizitați www.wnisef.org.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău