A fost lansat proiectul de mentorat gratuit pentru startup-uri – Entrepreneurship in Residence Program in Moldova

08 Aug. 2023, 15:43
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
08 Aug. 2023, 15:43 // Oameni şi Idei //  bani.md

Miercuri, 2 august, XY Partners cu suportul financiar al Western NIS Enterprise Fund a lansat Entrepreneurship in Residence Program in Moldova (EIR), o oportunitate deosebită pentru dezvoltarea startup-urilor din Moldova. În cadrul proiectului, 12 mentori de excepție din diasporă vor reveni acasă și vor împărtăși experiența și cunoștințele lor în domeniul antreprenoriatului cu startup-urile locale. Termenul limită de înregistrare pentru fondatori este 15 august.

În cadrul evenimentului de lansare fost organizat și primul workshop din proiect, livrat de primul mentor care a sosit la Chișinău, Ana Popa. 

La deschiderea oficială a participat și Stella Jemna, reprezentanta de țară Western NIS Enterprise Fund, care a încurajat dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din țara noastră. 

Cred că atunci când noi investim ca și fond regional în astfel de programe, noi investim în productivitate și joburi”, a declarat Stella Jemna. 

„Entrepreneurship in Residence in Moldova” are ca scop să susțină startup-urile locale pentru a obține o nouă rundă de finanțare și a face primii pași spre piața internațională. 

Ce oferă proiectul?

Startup-urile selectate vor beneficia de:

  • 3 sesiuni individuale de mentorat cu unul dintre cei 12 mentori;
  • 3 contacte valoroase din străinătate (potențiali clienți / parteneri / investitori) furnizate de către mentor;
  • Participarea la 12 workshop-uri pe diferite teme, susținute de către acești 12 mentori;

Cum poți participa?

Fondatorii de startup-uri inovatoare din Moldova sunt invitați să aplice la această oportunitate unică până pe data de 15 august. Pentru a aplica, cei interesați vor completa FORMULARUL de ÎNREGISTRARE. Startup-urile selectate vor primi un răspuns și instrucțiuni pentru următorii pași.

Despre XY Partners: 

XY Partners este un accelerator de afaceri fondat în 2019, care, prin intermediul programelor pe care le desfășoară, dezvoltă companii și startup-uri de la zero, oferind suport operațional și acces spre potențiale finanțări. Menirea programelor XY este de a sprijini antreprenorii care au idei de afaceri unice și inovative.

Despre Western NIS Enterprise Fund:

Fondul Western NIS Enterprise (WNISEF) este un fond regional de 285 de milioane de dolari, un pionier în Ucraina și Moldova, cu experiență de peste două decenii în investițiile în companii mici și mijlocii. WNISEF a fost finanțat de guvernul SUA prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). De la înființare, investițiile cumulate ale WNISEF se ridică la peste 188 de milioane de dolari în 136 de companii, cu aproximativ 26.000 de persoane angajate, și au permis deblocarea a 2,3 miliarde de dolari pentru companii din Ucraina și Moldova.

În 2015, WNISEF a lansat un program de tip „legacy” în valoare de 35 de milioane de dolari, concentrat pe promovarea exportului, dezvoltarea economică locală, investiții cu impact și leadership economic. WNISEF finanțează programe inovatoare, cu impact, axate pe reforme și își propun să sprijine Ucraina și Moldova în această perioadă critică prin dezvoltarea unei politici economice solide și leadership eficient. Vizitați www.wnisef.org.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău