Prohibiție pe construcția stațiilor PECO. Ce alte modificări a mai votat Guvernul la legea produselor petroliere

08 Dec. 2021, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Dec. 2021, 16:17 // Actual //  bani.md

Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv proiectului de lege care prevede modificări la mai multe acte normative ce se referă la activitatea operatorilor de pe piața produselor petroliere. Proiectul de lege își propune să asigure crearea unui climat favorabil pentru dezvoltarea liberei concurențe, cât și eficiența în acest sector.

Prin urmare, principala prevedere a proiectului ține de instituirea unui moratoriu de 6 luni asupra eliberării autorizațiilor de construcție a stațiilor de alimentare cu produse petroliere principale și gaze lichefiate.

De asemenea, va fi anulată taxa fixă de licență care la moment constituie 260 de mii de lei per import și se va aplica taxa generală a licenței în mărime de 3250 de lei. Măsura vine urmare a constatării  aplicării neuniforme a taxelor pentru eliberarea licențelor pentru importul și comercializarea angro a benzinei/motorinei și importul și comercializarea angro a gazului lichefiat.

Concomitent, se propune introducerea taxei în structura accizelor la importul produselor petroliere de 10 lei per tonă. Includerea acestor taxe va facilita accesul noilor operatori, care au  capacități reduse, pe piața angro a carburanților, dat fiind faptul că aceștia nu vor suporta costuri ulterioare în desfășurarea afacerii. Prin această modificare, se va asigura și egalitatea tuturor participanților pieței în raport cu statul, care licențiază desfășurarea acestei activități de întreprinzător.

Mai mult decât atât, pentru a exclude apariția intermediarilor pe piață și a reduce riscul de contrabandă, se propune și interzicerea revânzării angro a produsele petroliere.

În același proiect se prevede majorarea cuantumului sancțiunilor contravenționale, or sancțiunile care se conțin în Codul contravențional, la moment, nu sunt adaptate la realitățile pieței produselor petroliere. Astfel, potrivit documentului, sancțiunile stabilite în Codul contravențional pentru încălcarea legislației în domeniul pieței produselor petroliere urmează a fi majorate de aproximativ 10 ori. De exemplu, dacă pentru încălcarea regulilor de păstrare a produselor petroliere persoana juridică poate fi sancționată cu amendă de la 4500 de lei la 6000 de lei, prin modificările propuse sancțiunile vor fi de la 45000 de lei la 60000 de lei.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ