Protocolul la gaze, asul din mâneca rușilor. Finanțarea și securitatea energetică a regiunii transnistrene – vitală

02 Nov. 2021, 10:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Nov. 2021, 10:20 // Actual //  bani.md

În data de 29 octombrie Republica Moldova a reușit să ajungă la un consens cu Federația Rusă, iar Moldovagaz și Gazprom au prelungit contractul de livrare a gazelor pentru o perioadă de cinci ani. De ce a avut nevoie Federația Rusă de contractul la gaze cu Republica Moldova a răspuns, în cadrul emisiunii „în Profunzime” de la ProTv, fostul director ANRE Victor Parlicov.

Răspunsul e-n primele două puncte ale protocolului. Federația Rusă își dorește un dialog multidimensional cu Republica Moldova pe subiectul energetic. Acest demers al Gazpromului a fost o forțare a părții moldovenești la dialog în condițiile în care contextul unui asemenea șantaj era perfect pentru Gazprom. Cred că a fost principalul element ca toate subiectele ce țin de agenda de negocieri pe dimensiunea energetică să le deschidă pe o platformă interguvernamentală, politică”, a explicat Parlicov.

În opinia lui Parlicov, pe platforma interguvernamentală urmează a fi abordate subiectele care cu adevărat reprezintă interes și pentru care de fapt era nevoie de acest contract pentru Federația Rusă.

Asta ține de securizarea alimentării cu energie electrică a regiunii transnistrene, inclusiv finanțarea ei, statul companiilor rusești în partea stângă a Nistrului. Asta a fost o deschidere pentru a lansa o asemenea platformă de dialog”, a conchis Parlicov.

Realitatea Live

18 Dec. 2024, 12:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 12:43 // Actual //  Ursu Victor

Obligațiunile de stat emise de Ministerul Finanțelor în perioada 6-15 decembrie au avut un succes neașteptat, depășind de trei ori volumul indicativ, atingând valoarea totală de 151 milioane de lei. În această perioadă, au avut loc 1215 tranzacții.

Din suma totală, 104 milioane de lei au fost investite în obligațiuni cu o perioadă de un an, oferind o dobândă de 6,85%, iar 46 milioane de lei au fost direcționate către obligațiuni cu o perioadă de doi ani, la o dobândă de 7%.

„Este o ocazie excelentă pentru a câștiga resurse suplimentare, având în vedere că dobânzile VMS nu se impozitează. Primul cupon va fi plătit pe 16 iunie 2025, iar la scadență, investitorii vor primi suma investită la valoarea nominală”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Băncile înregistrate în sistemul eVMS.md includ BC „Moldova Agroindbank” S.A., BC „VictoriaBank” S.A., BC „MoldindconBank” S.A., BC „Eximbank” S.A., BC „FinComBank” S.A. și BC „Energbank” S.A.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală