Rusia a avertizat Europa că va întâmpina o nouă criză a gazului în următorul sezon rece, iar aceasta se grăbește să își reumple rezervele consumate în iarna care a trecut. Gazprom, furnizorul de gaze naturale deținut de statul rus, a declarat că Europa a reușit să treacă peste iarnă, în ciuda reducerii aprovizionării cu gaze rusești, datorită temperaturilor blânde, dar a avertizat că “nu există nicio garanție că natura va face din nou un astfel de cadou”.
Într-o declarație pe Twitter, Gazprom a precizat că reumplerea rezervelor pentru a face față următorului sezon rece nu va fi ușoară, iar principala dificultate vine din “deciziile cu motivații politice, menite să oprească importurile de gaze naturale prin conducte rusești”.
Cu toate acestea, Europa iese acum din sezonul rece cu stocuri de gaze naturale mai mult de jumătate pline, aproape de nivelurile-record pentru această perioadă a anului, potrivit The Telegraph. Acest lucru pune continentul într-o poziție mai puternică pentru a face față iernii următoare cu mai puțin gaz rusesc, iar în același timp poate depinde de importurile de gaze naturale lichefiate (LNG – liquified natural gas) din alte surse.
Alex Froley, analist senior pe divizia LNG a ICIS, a spus că fluxurile de gaze naturale rusești prin conducte către Europa au avut o medie de aproximativ 67 de milioane de metri cubi pe zi în aprilie 2023, comparativ cu aproximativ 281 de milioane de metri cubi pe zi în aprilie 2022. Acesta a declarat: “Datorită faptului că industriile și consumatorii au redus cererea din cauza prețurilor ridicate, iar iarna a fost blândă, Europa are în depozite mult mai mult gaz decât s-ar fi așteptat. Prin urmare, în marea majoritate a modelelor noastre, ar trebui să fie destul de realizabil pentru Europa să își reumple stocurile de gaze naturale înainte de următorul sezon rece. Nu ne așteptăm la nicio creștere enormă a prețurilor în această vară, ca aceea văzută anul trecut”.
Cu toate acestea, el a avertizat că vremea rece din următorul sezon ar putea duce la o creștere a cererii și a prețurilor: “Ar trebui să menționăm, de asemenea, că deși prețurile au scăzut față de anul trecut, acestea sunt încă de două ori mai mari decât media pe termen lung a ultimului deceniu și ar putea rămâne ridicate în următorii ani”.