Putin are probleme cu mașinăria de război din Ucraina: Miliardele Rusiei se împuținează, cădere cu 35%

22 Apr. 2023, 07:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Apr. 2023, 07:31 // Actual //  bani.md

Dacă pe tot parcursul anului 2022, în timpul războiului din Ucraina, Putin a beneficiat de zecile de miliarde de euro proveniți din piața de energie din Europa, iată că acum președintele rus are probleme cu alimentarea mașinii sale de război.

Veniturile Rusiei încep să se prăbușească în urma sancțiunilor UE și SUA, valoarea exporturilor Moscovei au scăzut cu 35% în primul trimestru din 2023.

Acest lucru s-a datorat în primul rând din cauza plafonării prețurilor petrolului și ale produselor rafinate din Rusia de către Occident, a anunțat joi, 20 aprilie 2023, Banca Centrală de la Moscova, potrivit Investing.
O scădere a exporturilor rusești și o revenire a importurilor au contribuit la împingerea rublei în această lună la cel mai slab nivel din mai mult de un an, în timp ce o scădere a veniturilor din export, din care o mare parte provine din petrol și gaze, a mărit deficitul bugetar al Rusiei anul acesta și și-a redus surplusul de cont curent.

„Costul exporturilor de petrol a scăzut atât din cauza prețurilor mai scăzute, cât și din cauza embargoului și a plafonului de preț de către o mulțime de țări asupra petrolului și produselor petroliere rusești”, a spus Banca Centrală într-un raport.

Potrivit acestuia, prețul țițeiului Brent a fost în medie de 81 de dolari pe baril în trimestrul respectiv, în scădere cu 18% față de anul precedent, iar petrolul Urals al Rusiei s-a tranzacționat cu 20-25 de dolari mai ieftin decât referința Brent.

„Prețurile petrolului rusesc au scăzut mai puternic”, a spus banca. „Reducerea pentru petrolul rusesc față de țițeiul Brent a crescut, inclusiv din cauza plafonului de preț”.
Totuși, a adăugat că o scădere a exporturilor de petrol către Uniunea Europeană a fost compensată de o creștere a vânzărilor către țările asiatice, spre India, China, care caută petrol la preț redus.

Deoarece prețul petrolului rusesc a scăzut sub limita prețului occidental, volumele mari nu sunt acum supuse niciunei restricții, a spus banca.

Acum, dezastrul Moscovei s-a concretizat, iar Kremlinul a constatat că există o gaură de 51 de miliarde de dolari la excedentul de cont curent în primul trimestru din 2023 față de cel din anul precedent. Surplusul din contul curent – aproximativ diferența dintre exporturi și importuri – a scăzut la 18,6 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului.

Sancțiunile occidentale ”mușcă” masiv din bugetul Rusiei, iar guvernul este lipsit de importante surse de valută care veneau din piața europeană de petrol, gaze naturale și alți combustibili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ