Dacă pe tot parcursul anului 2022, în timpul războiului din Ucraina, Putin a beneficiat de zecile de miliarde de euro proveniți din piața de energie din Europa, iată că acum președintele rus are probleme cu alimentarea mașinii sale de război.
Veniturile Rusiei încep să se prăbușească în urma sancțiunilor UE și SUA, valoarea exporturilor Moscovei au scăzut cu 35% în primul trimestru din 2023.
Acest lucru s-a datorat în primul rând din cauza plafonării prețurilor petrolului și ale produselor rafinate din Rusia de către Occident, a anunțat joi, 20 aprilie 2023, Banca Centrală de la Moscova, potrivit Investing.
O scădere a exporturilor rusești și o revenire a importurilor au contribuit la împingerea rublei în această lună la cel mai slab nivel din mai mult de un an, în timp ce o scădere a veniturilor din export, din care o mare parte provine din petrol și gaze, a mărit deficitul bugetar al Rusiei anul acesta și și-a redus surplusul de cont curent.
„Costul exporturilor de petrol a scăzut atât din cauza prețurilor mai scăzute, cât și din cauza embargoului și a plafonului de preț de către o mulțime de țări asupra petrolului și produselor petroliere rusești”, a spus Banca Centrală într-un raport.
Potrivit acestuia, prețul țițeiului Brent a fost în medie de 81 de dolari pe baril în trimestrul respectiv, în scădere cu 18% față de anul precedent, iar petrolul Urals al Rusiei s-a tranzacționat cu 20-25 de dolari mai ieftin decât referința Brent.
„Prețurile petrolului rusesc au scăzut mai puternic”, a spus banca. „Reducerea pentru petrolul rusesc față de țițeiul Brent a crescut, inclusiv din cauza plafonului de preț”.
Totuși, a adăugat că o scădere a exporturilor de petrol către Uniunea Europeană a fost compensată de o creștere a vânzărilor către țările asiatice, spre India, China, care caută petrol la preț redus.
Deoarece prețul petrolului rusesc a scăzut sub limita prețului occidental, volumele mari nu sunt acum supuse niciunei restricții, a spus banca.
Acum, dezastrul Moscovei s-a concretizat, iar Kremlinul a constatat că există o gaură de 51 de miliarde de dolari la excedentul de cont curent în primul trimestru din 2023 față de cel din anul precedent. Surplusul din contul curent – aproximativ diferența dintre exporturi și importuri – a scăzut la 18,6 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului.
Sancțiunile occidentale ”mușcă” masiv din bugetul Rusiei, iar guvernul este lipsit de importante surse de valută care veneau din piața europeană de petrol, gaze naturale și alți combustibili.