Putin este indus în eroare de consilierii apropiați. „Le este prea frică să spună adevărul”

31 Mart. 2022, 08:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mart. 2022, 08:31 // Actual //  bani.md

Președintele rus Vladimir Putin a fost indus în eroare de consilieri care erau prea speriați să-i spună cât de prost merge războiul din Ucraina și cât de dăunătoare sunt sancțiunile occidentale, au declarat miercuri, 30 martie, oficiali americani și europeni, citați de agenția Reuters.

Invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie a fost oprită pe majoritatea fronturilor de rezistența puternică a forțelor ucrainene care au recucerit teritoriul, chiar dacă civilii sunt prinși în orașe asediate, potrivit sursei citate.
„Avem informații că Putin s-a simțit indus în eroare de Armata rusă”, ceea ce l-a determinat să nu aibă încredere în conducerea armată, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului, citând rapoarte de informații recent desecretizate.
„Putin nici măcar nu știa că armata lui folosește și pierde recruți în Ucraina, arătând o întrerupere clară a fluxului de informații exacte către președintele rus”, a precizat oficialul.

Decizia Washingtonului de a-și împărtăși informațiile mai deschis reflectă o strategie pe care a urmat-o încă de înainte de începerea războiului. În acest caz, ar putea complica și calculele lui Putin, a spus un alt oficial american, adăugând: „Este potențial util. L-ar putea face pe Putin să reconsidere în cine poate avea încredere”.

Un înalt diplomat european a afirmat că evaluarea SUA a fost în conformitate cu gândirea europeană. „Putin a crezut că lucrurile merg mai bine decât mergeau de fapt. Asta este problema când te înconjori de > sau când stai cu ei la capătul unei mese foarte lungi”, a spus diplomatul.
Recruților ruși li s-a spus că iau parte la exerciții militare, dar au trebuit să semneze un document înainte de invazie care le-a extins atribuțiile, au declarat doi diplomați europeni.

„Au fost induși în eroare, prost antrenați și apoi au ajuns să găsească bătrâne ucrainene care arătau ca bunicile lor strigând la ei să plece acasă”, a adăugat unul dintre diplomați.
Analiștii militari spun că Rusia și-a reformulat obiectivele de război în Ucraina într-un mod care ar putea face mai ușor pentru Putin să revendice o victorie salvatoare, în ciuda unei campanii neplăcute în care armata sa a suferit eșecuri umilitoare.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost se comportă Armata rusă și despre cum economia rusă este paralizată de sancțiuni, pentru că consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”, a subliniat oficialul american.

Rusia spune că efectuează o „operațiune specială” de dezarmare și „denazificare” a vecinului său. Țările occidentale spun că Moscova a lansat o invazie neprovocată.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău