Putin îl scapă de probleme pe Maduro. Europa reia importul de petrol din Venezuela, cu acordul SUA

07 Iun. 2022, 08:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iun. 2022, 08:28 // Actual //  bani.md

După sistarea livrărilor de petrol pe datorie de acum doi ani de zile, Venezuela devine soluția salvatoare a Europei. Statele Unite ale Americii (SUA) au permis companiei petroliere italiene Eni SpA și companiei spaniole Repsol SA ca, începând din luna iulie 2022, să înceapă să expedieze petrol venezuelean în Europa pentru a compensa țițeiul rusesc. Petrolul din Venezuela trebuie să fie livrat, însă, obligatoriu statelor europene și nu poate fi revândut în alte părți.

Statele Unite vor permite companiilor petroliere Eni și Repsol să livreze petroldin Venezuela, începând cu luna iulie 2022, în Europa, potrivit a cinci surse familiarizate cu această chestiune. Astfel, Venezuela va putea relua schimburile de petrol contra datorie, care au fost întrerupte în urmă cu doi ani, când Statele Unite au intensificat sancțiunile împotriva sa.

Se reiau livrările de petrol din Venezuela pe continentul european

Volumul de petrol care va fi preluat de către cele două companii petroliere nu este mare, a spus una dintre sursele Reuters, iar orice impact asupra prețurilor globale ale petrolului va fi modest. Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat acordul pentru reluarea transporturilor de cele două companii într-o scrisoare, au informat sursele amintite.

Administrația președintelui american Joe Biden speră ca țițeiul venezuelean să poată ajuta Europa să-și reducă dependența față de Rusia și să redirecționeze o parte din încărcăturile Venezuelei din China.

Cele două companii energetice europene, care dețin societăți mixte cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, pot pune la socoteală încărcăturile de țiței pentru datoriile neplătite și dividendele întârziate, au spus sursele citate. Una dintre condițiile cheie ale Statelor Unite pentru reluarea exportului este livrarea acestuia în Europa, fără să poată fi revândut în alte regiuni.

Washingtonul consideră că PDVSA nu va beneficia financiar de pe urma acestor tranzacții fără numerar, spre deosebire de vânzările actuale de petrol ale Venezueleicătre China, care nu a aderat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și a continuat să cumpere petrol și gaze rusești în ciuda apelurilor SUA.

SUA vor ca președintele venezuelean să reia discuțiile cu opoziția

Nu se poate ignora, însă, faptul că decizia Statelor Unite privind reluarea fluxurilor de petrol din Venezuela, înghețate de mult timp în Europa, ar putea să ofere un impuls președintelui Nicolas Maduro. Unul dintre obiective, în urma semnalului Washingtonului, ar fi convingerea președintelui venezuelean Nicolas Maduro să reia discuțiile politice cu opoziția din Venezuela, au susținut două surse.

Măsura luată de Statele Unite vine după ce, zilele trecute, Bruxelles a aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care include o interdicție completă a importurilor de petrol rusesc, națiunile membre UE având la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a elimina treptat țițeiul rusesc livrat pe mare și un termen de opt luni de zile pentru importurile de petrol rafinat.

Realitatea Live

11 Iul. 2025, 19:10
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Ursu Victor
11 Iul. 2025, 19:10 // Oameni şi Idei //  Ursu Victor

Compania aeriană Emirates a semnat un acord preliminar cu platforma Crypto.com pentru a permite clienților săi să efectueze plăți în criptomonede, potrivit unui comunicat al companiei-mamă publicat miercuri, notează Reuters.

Parteneriatul urmează să intre în vigoare anul viitor și vizează atragerea segmentelor tinere și familiarizate cu tehnologiile digitale, care preferă utilizarea monedelor virtuale. „Este o inițiativă menită să răspundă preferințelor noii generații de consumatori digitali”, a declarat Adnan Kazim, vicepreședinte și director comercial al Emirates.

Emiratele Arabe Unite s-au afirmat în ultimii ani ca un centru regional pentru industria cripto, permițând utilizarea monedelor digitale în tranzacții imobiliare, plata taxelor școlare sau a transportului. În Dubai, peste 650 de companii din domeniu își au sediul în zona liberă DMCC, reglementată de Autoritatea pentru Active Virtuale (VARA), înființată în 2022.

Și alte companii aeriene din regiune au făcut pași similari. Air Arabia, listată la bursă în Dubai, a anunțat în luna mai că acceptă stablecoin-ul AE Coin, susținut de dirhamul EAU, pentru rezervările de zboruri.

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA