Putin mută tranzacțiile cu gaze pentru Europa în țara sultanului Erdogan

19 Dec. 2022, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Dec. 2022, 09:17 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin a reiterat recent planul Rusiei de a construi un nou “hub de gaze” în Turcia și că prețurile pentru vânzările către Europa vor fi stabilite cu ajutorul unei “platforme electronice”.

Afirmația lui Vladimir Putin a fost preluată de publicația dailysabah.com, care amintește că în octombrie, Putin a propus înființarea unui „hub de gaz” în Turcia, în urma exploziilor misterioase care au deteriorat conductele de gaz Nord Stream ale Rusiei de sub Marea Baltică și au oprit vânzările directe de gaze către Germania.

Vânzările de energie ale Rusiei către Uniunea Europeană au scăzut drastic de la începutul războiului său din Ucraina, deoarece UE a luat măsuri pentru a reduce dependența de Moscova.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a susținut ideea lui Putin și ambele țări au instruit autoritățile să lucreze la o foaie de parcurs care ar putea fi anunțată de îndată ce luna aceasta.

„Vecinii noștri, inclusiv Turcia, sunt printre principalii consumatori emergenti de gaz rusesc. Infrastructura sa de gaze are un potențial serios. Intenționăm să înființăm un hub de gaze în următorii ani”, a declarat Putin într-o întâlnire televizată cu oficialii.

„Dar dacă vorbim despre crearea unei platforme electronice, atunci acest lucru se poate face în următoarele câteva luni. Și aici, în mare măsură, vom determina prețul final pentru consumatorii noștri europeni.”

Putin nu a oferit detalii despre platforma propusă.

Moscova caută să stimuleze vânzările de gaze către țări precum China și Turcia, deoarece conflictul din Ucraina agravează comerțul cu Occidentul, dar construirea infrastructurii ar putea dura ani de zile.

„Politica UE privind prețul gazelor este o nebunie”

Putin a numit politica UE privind prețul gazelor drept „nebunie” și a respins toate pretențiile împotriva Rusiei în această privință.

„Ceea ce au făcut pe platformele lor este o nebunie. În plus, acum încearcă să dea vina pentru ceea ce au făcut cu propriile mâini asupra noastră”, a adăugat el.

Putin a criticat Europa pentru că a ales mecanisme de tarifare spot pentru gaz în loc de contracte pe termen lung, care au fost coloana vertebrală a exporturilor de gaze ale companiei ruse Gazprom și oferă companiei controlate de Kremlin mai multă siguranță.

Putin a spus că Rusia va crește aprovizionarea cu gaze către „Est”, în special China.

Rusia a început să vândă gaze naturale Chinei la sfârșitul anului 2019 prin intermediul conductei Power of Siberia, care a furnizat aproximativ 10 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz în 2021 și urmează să atingă capacitatea maximă de 38 de miliarde de metri cubi în 2025. Rusia este acum Furnizorul de gaz nr. 3 din Beijing.

În februarie, Putin a ajuns la un acord pentru a vinde Chinei 10 miliarde de metri cubi de gaz din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Rusia intenționează, de asemenea, să construiască o nouă conductă, Power of Siberia 2, prin Mongolia, în vederea vânzării a încă 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Putin a spus că proiectele vor permite Rusiei să-și crească vânzările de gaze către China la 48 de miliarde de metri cubi anual până în 2025 și la 88 de miliarde de metri cubi până în 2030.

„De fapt, aceasta reprezintă mai mult de 60% din livrările de gaz către Occident anul trecut”, a spus Putin, referindu-se la cei 88 de miliarde de metri cubi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău