Putin nu este nebun, ci doar „radical rațional”, spune fostul președinte francez François Hollande

02 Feb. 2023, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

François Hollande avertizează că Turcia și China vor încerca să acționeze ca mediatori în războiul din Ucraina. Iar Vladimir Putin este un lider „radical rațional”, care pariază că țările occidentale se vor sătura să susțină Ucraina și vor conveni asupra încheierii negociate a conflictului, care ar fi favorabil Rusiei, crede fostul președinte francez François Hollande.

Hollande, care a condus Franța din 2012 până în 2017, are o vastă experiență cu Putin. El a condus negocieri cu liderul rus, alături de fostul cancelar german Angela Merkel, sub așa-numitul format Normandia în 2014, după ce Moscova a anexat Crimeea și a sprijinit separatiștii pro-ruși din regiunea Donbass.

„El [Putin] este o persoană radical rațională, sau o persoană radicală rațional, după cum doriți”, a spus fostul lider francez, întrebat dacă Putin ar putea încerca să extindă conflictul dincolo de Ucraina. „El are propriul lui raționament și, în acest cadru, este gata să folosească forța. El este capabil să înțeleagă doar dinamica [puterii]”.

Înainte de aniversarea unui an de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, Hollande a adăugat că Putin va căuta „să-și consolideze câștigurile pentru a stabiliza conflictul, în speranța că opinia publică va obosi și că europenii se vor teme de escaladare pentru pentru a aduce în acea etapă perspectiva unei negocieri”.

Dar, spre deosebire de vremea când era la putere, iar Parisul și Berlinul au condus negocieri cu Putin, de data aceasta sarcina de a mediere este probabil să revină Turciei sau Chinei – „ceea ce nu va fi liniștitor pentru nimeni”, a spus Hollande. Macron, care a fost ministrul Economiei în mandatul lui Hollande, înainte de a părăsi guvernul și de a câștiga președinția în 2017, a încercat propria strategie în relațiile diplomatice cu Rusia, având numeroase convorbiri personale cu Putin, atât înainte, cât și după invazia sa în Ucraina.

Dar comunicarea nu a dat rezultate clare, a stârnit critici din partea Ucrainei și a est-europenilor, care s-au opus, mai cu seamă că Macron a afirmat că Rusia va avea nevoie de „garanții de securitate” după încheierea războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău