Putin nu mai are ce face. Militarii SUA îi văd fiecare pas

28 Iun. 2022, 14:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2022, 14:48 // Actual //  bani.md

Avioane de luptă americane F-35 au fost observate patrulând în spațiul aerian românesc, prin intermediul aplicației Flightradar24.com. Zborurile au fost observate deasupra Dobrogei, așa cum apare pe hărți. Două avioane F-35 au ajuns în România pe 24 februarie, în prima zi a invaziei ruse, la Baza 86 Aeriană de la Borcea. Iar de curând, președintele Klaus Iohannis a anunțat Parlamentul că a permis două ca aeronavele F-35 „să survoleze, aterizeze şi să opereze pe teritoriul României”.

Aplicația Flight Radar 24 a semnalat un avion de luptă american, de ultimă generație, F 35, patrulând deasupra Dobrogei, la sud de zona ucraineană a Basarabiei. Este pentru prima oară, când o astfel de aeronavă, considerată invizibilă, apare pe hărțile zborurilor civile. Acest lucru se datorează faptului că piloții au activat transponderul de la bord pentru a evita un eventual accident cu o altă aeronavă civilă.

La scurtă vreme după apariția acestei informații, cu privire la zborul de patrulare al F-35, au început să apară și speculațiile cu privire la obiectivele urmărite în această misiune de patrulare. Astfel, acestea sunt legate de dotările moderne ale acestui aparat, în special de radarul de tip AESA (Active Electronically Scanned Array). Acestea au o rată de scanare extrem de rapidă (milisecunde), o rază de acțiune foarte mare, capacitatea de a urmări un număr foarte ridicat de ținte simultan (unde agile multiple), probabilitate foarte joasă de detecție din cauza undelor care îți schimba direcția în milisecunde, capacitatea de a funcționa ca radio/bruiaj și pot cartografia cu precizie terenul.

Funcția de cartografiere ar putea fi utilizată pentru a scana terenul pe Insula Șerpilor, din apropierea granițelor României, supusă, în mod constant, tirurilor de rachete ale forțelor din Ucraina, în ultima perioadă. Insula Șerpilor, al cărei rol strategic este foarte important, a fost ocupată în primele zile de război, de Rusia

„Radarul actual AWACS este cu aproape 2 generații în urmă față de radarul de pe F-35, ca tehnologie de bază. Acesta poate face cartografiere radar cu deschidere sintetică, asupra unor locații precum Snake Island (Insula Șerpilor), situată în raza F-35, având în vedere altitudinea suficient de mare la care patrulează. Asta ar putea fi foarte util cuiva”, a comentat pe Twitter, un utilizator.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2025, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 11:39 // Actual //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță trage un semnal de alarmă dur în urma analizei celor mai recente date publicate de Biroul Național de Statistică: industria Republicii Moldova este în stagnare profundă, cu tendințe clare de regres structural. Deși în perioada 2016–2019 s-au înregistrat creșteri modeste ale producției industriale, acestea au fost complet anulate de prăbușirile consecutive din ultimii trei ani.

După o aparentă redresare în 2021, când producția industrială a crescut cu 12,1%, au urmat scăderi severe în 2022 și 2023, de -5,1% și -3,6%, iar în primul trimestru al anului 2025 industria a pierdut încă 1,2%. În doar trei ani, Republica Moldova a pierdut peste 10% din volumul său industrial, revenind practic la nivelul anului 2015 – un progres net de doar 3% în zece ani, pe care Ioniță îl califică drept „stagnare absolută”.

Industria alimentară a înregistrat o scădere de aproape 20%, cu efecte vizibile și directe asupra exporturilor. Industria textilă a pierdut 11%, afectând grav segmentul lohn – unul dintre principalele motoare de export ale Moldovei. Sectorul automotive, cel mai mare domeniu industrial orientat spre export, a înregistrat un colaps de 11%, o prăbușire ce ar putea avea efecte pe termen lung dacă nu este doar sezonieră.

Veaceslav Ioniță subliniază că ciclurile de creștere din industrie sunt fragile, temporare și urmate de scăderi masive, iar în lipsa unei strategii industriale coerente, a politicilor de sprijin pentru sectoarele competitive și a investițiilor în modernizare, industria moldovenească rămâne captivă într-un cerc vicios de regres.

Această stagnare structurală generează consecințe grave: disparițița locurilor de muncă, migrație accelerată, pierderea capacităților autohtone de producție și înlocuirea produselor moldovenești cu importuri. Toate acestea subminează nu doar competitivitatea economică, ci și securitatea economică și bugetară a țării.

„Industria Moldovei este în cădere liberă de trei ani. Fără o direcție clară, fără investiții, fără politici industriale eficiente, orice creștere conjuncturală devine un simplu miraj. Și întrebarea rămâne: cât timp ne mai permitem să stăm pe loc?” – concluzionează Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO