Dependența țărilor din Uniunea Europeană față de petrolul, gazele naturale și cărbunele din Rusia începe să se diminueze drastic, după mai bine de 7 luni de război în Ucraina. Astfel, Putin primește o lovitură dură din partea statelor europene, care și-au redus exporturile de petrol în septembrie 2022 la doar 35% din total.
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol către Uniunea Europeană s-au redus în luna septembrie cu 3,2 miliarde de dolari față de august, potrivit Bloomberg.
Statele UE au plătit doar 15,3 miliarde de dolari Rusiei pentru exporturile de petrol, cel mai mic nivel din acest an de până acum, pe fondul scăderii volumelor și al prețului la țiței, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).
Aceasta este o scădere de 3,2 miliarde de dolari, sau 17,3% față de o lună mai devreme, a anunțat AIE în raportul său lunar privind piața petrolului. O scădere a exporturilor de țiței de 260.000 de barili pe zi a contribuit la cea mai mare scădere a veniturilor Rusiei în acest an, a estimat agenția.
Dar veniturile „au fost încă mai mari decât venitul mediu lunar în 2021”, care a fost de 14,9 miliarde de dolari.
Însă, Uniunea Europeană va opri toate importurile maritime de țiței ale Rusiei și majoritatea fluxurilor de pe conducte începând cu 5 decembrie, pentru a sancționa invazia Ucrainei de către Rusia. Din 5 februarie 2023, va intra în vigoare și o interdicție a UE asupra transporturilor de produse petroliere rafinate rusești.
În septembrie, fluxurile zilnice de țiței și produse petroliere ale Rusiei către UE au scăzut cu 390.000 de barili, până la 2,6 milioane de barili. Cota pieței europene în totalul exporturilor naționale a scăzut la doar 35% față de 50% la începutul anului, a comunicat IEA.
O altă lovitură pentru veniturile Rusiei a venit din cauza prețurilor mai mici la țiței. În septembrie, prețul mediu al țițeiului rusesc de referință Ural a scăzut cu 8,7% față de o lună mai devreme, la 68,65 dolari pe baril, potrivit Ministerului de Finanțe al Rusiei.