Putin primește o lovitură puternică din partea UE: Finanțarea războiului Rusiei din Ucraina în mare pericol

15 Oct. 2022, 05:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Oct. 2022, 05:21 // Actual //  bani.md

Dependența țărilor din Uniunea Europeană față de petrolul, gazele naturale și cărbunele din Rusia începe să se diminueze drastic, după mai bine de 7 luni de război în Ucraina. Astfel, Putin primește o lovitură dură din partea statelor europene, care și-au redus exporturile de petrol în septembrie 2022 la doar 35% din total.

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol către Uniunea Europeană s-au redus în luna septembrie cu 3,2 miliarde de dolari față de august, potrivit Bloomberg.

Statele UE au plătit doar 15,3 miliarde de dolari Rusiei pentru exporturile de petrol, cel mai mic nivel din acest an de până acum, pe fondul scăderii volumelor și al prețului la țiței, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Aceasta este o scădere de 3,2 miliarde de dolari, sau 17,3% față de o lună mai devreme, a anunțat AIE în raportul său lunar privind piața petrolului. O scădere a exporturilor de țiței de 260.000 de barili pe zi a contribuit la cea mai mare scădere a veniturilor Rusiei în acest an, a estimat agenția.

Dar veniturile „au fost încă mai mari decât venitul mediu lunar în 2021”, care a fost de 14,9 miliarde de dolari.

Însă, Uniunea Europeană va opri toate importurile maritime de țiței ale Rusiei și majoritatea fluxurilor de pe conducte începând cu 5 decembrie, pentru a sancționa invazia Ucrainei de către Rusia. Din 5 februarie 2023, va intra în vigoare și o interdicție a UE asupra transporturilor de produse petroliere rafinate rusești.

În septembrie, fluxurile zilnice de țiței și produse petroliere ale Rusiei către UE au scăzut cu 390.000 de barili, până la 2,6 milioane de barili. Cota pieței europene în totalul exporturilor naționale a scăzut la doar 35% față de 50% la începutul anului, a comunicat IEA.

O altă lovitură pentru veniturile Rusiei a venit din cauza prețurilor mai mici la țiței. În septembrie, prețul mediu al țițeiului rusesc de referință Ural a scăzut cu 8,7% față de o lună mai devreme, la 68,65 dolari pe baril, potrivit Ministerului de Finanțe al Rusiei.

Realitatea Live

01 Nov. 2024, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Nov. 2024, 16:54 // Actual //  Ursu Victor

După ce șeful aeroportului Iași a anunțat că zborul Iași – Dubai este considerat nerentabil conform studiilor de piață, compania Wizz Air a deschis recent o nouă cursă Chișinău – Abu Dhabi, inaugurată pe 27 octombrie. Această nouă rută oferă trei frecvențe săptămânale, în zilele de miercuri, vineri și duminică, cu prețuri începând de la 69,99 euro.

Strategia Wizz Air de a extinde zborurile de la Chișinău este evidentă, având în vedere că compania a lansat nu mai puțin de 16 zboruri externe în sezonul de iarnă, în timp ce aeroportul din Iași beneficiază doar de un singur nou zbor (spre Malmö, Suedia), care înlocuiește o cursă recent desființată către Copenhaga, scrie topiasi.ro.

O analiză comparativă a numărului de curse externe scoate în evidență disparitățile dintre cele două aeroporturi. Aeroportul Chișinău operează în prezent 44 de zboruri externe, gestionate de 26 de companii, în contrast cu cele 24 de zboruri de la Iași, operate de doar 5 companii.

De asemenea, la Iași, Wizz Air controlează aproximativ 80% din trafic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul zborurilor de la acest aeroport. Dacă noul zbor Chișinău – Abu Dhabi se dovedește a fi profitabil, există riscul ca Wizz Air să renunțe la rutele de la Iași în favoarea celor din Chișinău, amplificând astfel discrepanțele dintre cele două aeroporturi.

Această situație sugerează o concurență acerbă între cele două aeroporturi, fiecare încercând să atragă mai multe zboruri și pasageri. În timp ce Chișinău se prezintă ca un hub în expansiune, Iași se confruntă cu provocări semnificative în a-și menține relevanța pe piața zborurilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău