(FOTO) Mii de crabi găsiți morți pe plajele din Zanzibar. Ce s-a întâmplat

14 Oct. 2022, 17:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Oct. 2022, 17:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Guvernul din Zanzibar a deschis o anchetă după ce mii de crabi din familia Portunidae au fost descoperiţi morţi pe plaje, informează vineri BBC.

Începând din 28 septembrie, în presa locală au apărut mai multe relatări despre moartea în masă a unor crabi pe plajele publice din Mtoni, Mizingani şi Forodhani.

Guvernul din Zanzibar i-a îndemnat pe localnici să nu se teamă că fenomenul ar fi cauzat de poluare.

Potrivit primelor rapoarte, schimbările climatice au determinat o schimbare bruscă a temperaturii apei oceanice, un proces care ar putea fi cauza fenomenului.

„Unele vieţuitoare, precum crabii din familia Portunidae, nu pot să reziste la o schimbare bruscă în apa mării, aşadar mor şi cadavrele lor sunt aduse pe ţărm”, a declarat Salum Soud, biolog marin şi directorul Agenţiei de dezvoltare şi pescuit din Zanzibar. Apele oceanului prezintă mai multe straturi de temperatură şi valurile obligă apa aflată la adâncime să urce spre suprafaţă, putând să ducă la niveluri scăzute de oxigen şi, astfel, la moartea crabilor”, a adăugat el.

Moartea în masă a crabilor nu reprezintă însă un incident izolat, a declarat Sheha Mjaja Juma, directorul general al Agenţiei pentru managementul mediului din Zanzibar (ZEMA), pentru cotidianul tanzanian The Citizen, întrucât acelaşi fenomen s-a petrecut şi în Seychelles.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău