S-a prăbușit hub-ul gazier al lui Putin! Turcia înlocuiește gazul rusesc cu LNG din SUA

29 Apr. 2024, 17:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Apr. 2024, 17:36 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce președintele Federației Ruse, Vladimir Putin nu renunță la ideea de a construi un hub de gaze în Turcia, Ankara a decis să meargă în direcția opusă – pentru a reduce dependența de resursele energetice rusești. Astfel, este planificată achiziționarea unor volume uriașe dintr-o țară „neprietenoasă” Rusiei, cu care Turcia restabilește relațiile după ce acestea s-au deteriorat de câțiva ani.

Turcia intenționează să construiască un „portofoliu de noi provizii” pentru a reduce dependența de orice furnizor, a declarat ministrul Energiei, Alparslan Bayraktar, pentru Financial Times. În acest scop, a spus el, țara negociază cu americanul ExxonMobil pentru a încheia un contract pe termen lung (eventual pe un deceniu), în baza căruia va achiziționa până la 2,5 milioane de tone de GNL (3,5 miliarde de metri cubi) pe an. Un astfel de volum la prețurile curente valorează 1,1 miliarde de dolari, deși discuțiile privind termenii contractului continuă, a spus Bayraktar.

Potrivit Autorității de Reglementare a Pieței Energetice din Turcia, în 2022, ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Turciei, care achiziționează aproape toate gazele din străinătate, s-a ridicat la 40%, iar cota SUA, care a crescut în ultimii ani, a depășit 10%.

Cele 2,5 milioane de tone echivalează cu aproximativ 7% din cererea de anul trecut, conform calculelor FT. Turcia a achiziționat 5 milioane de tone din Statele Unite în 2023 pe piața spot, a spus Bayraktar.

ExxonMobil, potrivit FT, este în discuții preliminare cu Turcia, dar a refuzat să ofere detalii. Compania intenționează să crească livrările de GNL la 40 de milioane de tone până în 2030, aproape dublu față de nivelul din 2020.

Turcia încearcă să diversifice achizițiile înainte ca unele dintre contractele sale pe termen lung cu Rusia să expire în 2025 și cu Iranul în 2026, a spus Bayraktar. În general, achizițiile de LNG au reprezentat aproximativ 35% din importuri anul trecut, comparativ cu 15% în 2014.

După ce a fost reales la alegerile prezidențiale din 2023, Recep Tayyip Erdogan a început să îmbunătățească relațiile cu Statele Unite. Astfel, Ankara și-a ridicat dreptul de veto cu privire la intrarea Suediei în NATO, iar Washingtonul a fost de acord să-i vândă avioane de luptă F-16 în valoare de miliarde de dolari.

După ce a întrerupt gazul în Europa ca pedeapsă pentru sprijinul acordat Ucrainei în 2022, Putin a propus în octombrie a acelui an ideea creării unui hub în Turcia unde livrările pierdute de la Nord Stream ar putea fi redirecționate. „Toată lumea este interesată de acest lucru – prietenii noștri turci, suntem interesați și toți cei care doresc să ne achiziționeze resursele pe continentul european”, a spus el un an mai târziu, vorbind despre posibilitatea creării unei platforme electronice în Turcia pentru tranzacționarea cu gaze naturale. continentul european.

De atunci, nu s-au înregistrat progrese semnificative în implementarea acestei idei. Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivul de a opri complet achiziționarea de gaze rusești până în 2027.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2024, 18:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2024, 18:49 // Actual //  Lupu Eduard

Nu se întâmplă prea des ca Samsung să întreacă Apple în campaniile sale de marketing, dar compania sud-coreeană a făcut exact acest lucru cu cea mai recentă reclamă a sa, „Uncrush”, scrie publicația FastCompany.

La începutul acestei luni, Apple a dezvăluit mult-așteptatul nou iPad Pros, care dispune de ecrane OLED. Acestea sunt, de asemenea, cele mai subțiri dispozitive pe care Apple le-a realizat vreodată. Pentru a scoate în evidență această subtilitate, Apple a lansat o nouă reclamă numită „Crush”. Reclama arată un compresor industrial care zdrobește lucruri precum o chitară, un pian, vopsea, sculpturi și multe altele.

Reclama „Crush” a Apple nu a fost bine primită de public, care a transmis că simbolizează distrugerea creativității umane de către tehnologie. Ulterior, Apple și-a cerut scuze pentru reclamă și că nu o va mai difuza la televizor. Deși lucrurile ar fi trebuit să se termine acolo, Samsung a văzut un mod de a profita de această situație și a făcut o campanie publicitară ca răspuns la spot-ul Apple.

În reclama „Uncrush”, publicul se află în aceeași cameră cu același compresor industrial din reclama Apple. Peste tot sunt instrumente de creație fizică sparte și zdrobite. Vedem o pereche de picioare care se plimbă printre distrugeri, apoi o femeie ridică o chitară care a fost distrusă doar parțial de compresorul Apple. Ea începe să cânte la ea în timp ce citește partituri de pe o tabletă Samsung.

Reclama se încheie cu tag-ul „Creativitatea nu poate fi distrusă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău