Rămas în pană de specialişti, Putin şi-a pus fiica să salveze economia Rusiei. Misiunea: să facă rost de materii prime

19 Iul. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iul. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Născută la Dresda, cu o diplomă în Fizică, este a doua fiică din prima căsătorie a lui Putin, iar începând de acum va coordona achiziţia de materii prime.

Putin a vorbit în 2015, în cadrul marii conferinţe de presă de la sfârşitul anului, despre Katerina Tikhonova: „Pot să spun doar că fiicele mele nu se vor ocupa niciodată de afaceri şi nu vor face niciodată politică. Din fericire, nu au nicio ambiţie”.

Vremurile se schimbă. De vinerea trecută, Katerina, fiica cea mică a lui Vladimir Putin, în vârstă de 35 de ani, este implicată atât în ​​afaceri, cât şi în politică. La un nivel mai înalt şi mai delicat.

Potrivit ziarului rus de afaceri Rbc, a devenit co-preşedinte al Consiliului de Coordonare pentru înlocuirea importurilor şi independenţa tehnologică în Uniunea Rusă a industriaşilor şi antreprenorilor şi va împărţi biroul cu Aleksandr Shokhin, fost viceprim-ministru al guvernului.

Organismul este proaspăt născut, creat cu scopul de a studia o modalitate de înlocuire cu producţia naţională a materiilor prime lipsă din cauza sancţiunilor, începând cu sectorul tehnologiei, cel mai afectat de măsurile luate de Uniunea Europeană şi SUA după 24 februarie.

Katerina a fost mereu cea mai ambiţioasă a familiei, acumulând posturi după posturi, fiind şi director adjunct al Institutului de cercetare matematică a sistemelor complexe al Universităţii Lomonosov din Moscova.

Ea provine din căsătoria lui Vladimir cu prima soţie, Liudmila. Katerina aparţine vechii vieţi a lui Putin. S-a născut pe 31 august 1986 la Dresda, unde viitorul şef al Kremlinului se afla într-o misiune pentru KGB. Din motive de securitate, a luat numele de familie Tikhonova, din patronimul bunicii ei materne.

După întoarcerea lui Putin la Leningrad din RDG, ea a studiat la o şcoală germană, iar odată cu transferul tatălui ei în capitală, Katya – acesta este diminutivul „occidental” – a absolvit facultatea de Matematică şi Fizică a Universităţii Lomonosov.

De asemenea, a fost membră a echipei naţionale de acrobaţie rock-and-roll a Rusiei, alături de care a participat la Campionate Mondiale şi Europene.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO