Răsfățul de Revelion cu jucării scumpe: Cât costă iahtul și avionul a doi miliardari ruși

02 Ian. 2022, 16:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Ian. 2022, 16:43 // Actual //  Lupu Eduard

Toată lumea face cadouri, inclusiv pentru sine. Miliardarii ruși Roman Abramovici și Alexey Mordashov se pot lăuda cu cele mai valoroase achiziții „pentru ei înșiși” făcute în 2021.

Iahtul Nord a fost predat lui Alexei Mordashov la începutul anului 2021. Nava de 141,6 metri este construită de șantierul naval german Lürssen, unul dintre cei mai importanți constructori de megayacht-uri din lume. Nord a devenit unul dintre cele mai mari iahturi din 2021. În lista celor mai mari bărci ale celor mai bogați ruși, ea a ocupat locul cinci, în spatele iahturilor Eclipse și Solaris ale lui Roman Abramovici, Dilbar al lui Alisher Usmanov și Sailing Yacht A al lui Andrey Melnichenko.

Iahtul cu șase punți poate găzdui până la 36 de oaspeți în 20 de cabine și până la 40 de membri ai echipajului. Are o piscină mare, jacuzzi pe terasa la soare, spa, centru de scufundări, cinema, zonă de plajă și grătar, garaj pentru tender și două heliporturi. În timpul construcției ambarcațiunii, și-a schimbat numele de mai multe ori: inițial se numea Redwood, când a fost lansată în iulie 2020 – OPUS, iar în noiembrie a fost redenumită Nord („Nord”). Numele de familie are ceva în comun cu numele holdingului omului de afaceri „Severgroup” și al companiei sale principale „Severstal”. Coca de deplasare a iahtului este din oțel, iar suprastructura este din aluminiu. Motorul hibrid permite o viteza maxima de 20 de noduri si o viteza de croaziera de 15 noduri. În conformitate cu tendințele actuale, nava este echipată cu un sistem de curățare a gazelor de eșapament care reduce emisiile nocive de azot cu 97%.

Miliardarii ruși preferă să construiască ambarcațiuni la comandă decât să le cumpere pe cele existente pe piață, în special pe segmentul de 80 de metri și mai lung, așa cum demonstrează construcția Nordului.

Miliardarul rus, Roman Abramovici nu a rămas nici el în urmă și-a achiziționat unul dintre cele mai scumpe avioane din lume.

Principalul proprietar al Millhouse, Roman Abramovici, a achiziționat anul acesta un Boing 787-8 Dreamliner de lux. Toate companiile aeriene din lume au doar 250 dintre astfel de nave, Aeroflot nu deține niciuna. Astfel de avioane uriașe sunt rareori folosite pentru nevoi personale. Dreamliner-ul, pe care Abramovici l-a achiziționat, a fost construit în iunie 2015 pentru operatorul aerian privat elvețian Privateair, dar nu a fost niciodată transferat companiei. În 2019, dotarea sa a început în conformitate cu solicitările miliardarului rus. Aeronava poate transporta până la 50 de pasageri – sunt prevăzute 10 locuri pentru securitate, 10 pentru personal și 30 pentru oaspeți. Pe avion au fost deja instalate rezervoare suplimentare de combustibil, iar vopsirea finală va începe în curând, spune o sursă Forbes din piața aviației.

Potrivit interlocutorului Forbes, valoarea de catalog a acestui model este de 248,3 milioane de dolari, echipamentul său suplimentar îl va costa pe miliardar cel puțin încă 100 de milioane de dolari. În același timp, costul total după finisare și echipare a aeronavei poate fi mult mai mare. Totul depinde de dorințele clientului. Avionul anterior al lui Abramovici, Boeing 767, cu nume de cod „bandit”, avea, de exemplu, un sistem antirachetă. Banditul a fost scos recent la vânzare. În orice caz, se poate argumenta că noul avion al lui Abramovici va deveni cel mai scump avion privat rusesc astăzi.

Boeing 787-8 și 787-9 sunt modele exclusiviste „VIP”. Sunt cu adevărat mașini uriașe cu interioare fantastice. Boeing și Airbus produc nu mai mult de 2-3 astfel de avioane de business pe an”, spune Dmitry Petrochenko, manager de proiect BizavNews. Finisarea lor poate costa cu adevărat bani fabuloși: pentru guvernul Arabiei Saudite, de exemplu, interiorul a costat mai mult decât avionul în sine, iar peste 120 kg de metale prețioase au fost cheltuite pentru dotarea celui de-al 787-lea Boeing, donat Turciei de guvernul din Qatar, președintelui Tayyip Erdogan.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Metanul livrat e Gazprom va costa 568,15 de dolari, cu 14% mai puțin în luna iunie față de luna mai, potrivit datelor publicate de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Tot volumul de gaz livrat de concernul rus va fi livrat regiunii din stânga Nistrului”, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice.

Analiștii susțin că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaz în Republica Moldova or, acest lucru ar pune presiune pe Chișinău pe fondul situației geopolitice tensionate actuale. În cazul în care Gazprom își va întrerupe livrările de gaze naturale către moldoveni, aceasta va submina imediat relațiile comerciale dintre centrala de la Cuciurgan și Energocom. Cuciurgan ar putea începe să cumpere gaze naturale de la Energocom în schimbul energiei electrice pe care o produce, care va fi la prețuri mult mai mari în comparație cu status quo-ul. De asemenea, Energocom ar putea crește achizițiile sale de energie electrică din alte surse (de exemplu, OPCOM) la prețuri mult mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău