Războiul de la graniță și scumpirile îi îngrijorează pe moldoveni! Au vândut mai puțini euro și dolari

21 Oct. 2022, 12:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2022, 12:10 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Situația economică complicată, dar și războiul de la graniță îi îngrijorează pe moldoveni. În rezultat aceștia au vânt mai puțină valută în luna septembrie, potrivit informațiilor Bănicii Naționale a Moldovei.

Astfel, populația a vândut la casele de schimb valutar echivalentul a 293 milioane USD în luna septembrie, cu 37,6 milioane USD mai puțin față de luna august. În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (93,0%).

Cererea netă de valută din partea agenților economici s-a comprimat și ea cu 9,0 milioane USD (-3,1%), la 283,2 mil. USD.

Urmare a excedentului de valută în piață, BNM a intervenit cu procurări în sumă de 28,6 mil. USD.

Referindu-se la cursul valutar, banca centrală susține că în luna septembrie leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 0,6% în raport cu dolarul SUA, până la 19,4072 USD/MDL comparativ cu 19,2996 USD/MDL în luna august. Potrivit valorilor de la finele lunii septembrie, leul s-a depreciat cu 1,0%3 în raport cu dolarul SUA.

„Urmare a anticipărilor inflaționiste și a evoluției pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Republica Moldova, precum și situația geopolitică, BNM monitorizează cu atenție evoluțiile și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară”, se arată în mesajul BNM.

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău