Războiul de la graniță și scumpirile îi îngrijorează pe moldoveni! Au vândut mai puțini euro și dolari

21 Oct. 2022, 12:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2022, 12:10 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Situația economică complicată, dar și războiul de la graniță îi îngrijorează pe moldoveni. În rezultat aceștia au vânt mai puțină valută în luna septembrie, potrivit informațiilor Bănicii Naționale a Moldovei.

Astfel, populația a vândut la casele de schimb valutar echivalentul a 293 milioane USD în luna septembrie, cu 37,6 milioane USD mai puțin față de luna august. În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (93,0%).

Cererea netă de valută din partea agenților economici s-a comprimat și ea cu 9,0 milioane USD (-3,1%), la 283,2 mil. USD.

Urmare a excedentului de valută în piață, BNM a intervenit cu procurări în sumă de 28,6 mil. USD.

Referindu-se la cursul valutar, banca centrală susține că în luna septembrie leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 0,6% în raport cu dolarul SUA, până la 19,4072 USD/MDL comparativ cu 19,2996 USD/MDL în luna august. Potrivit valorilor de la finele lunii septembrie, leul s-a depreciat cu 1,0%3 în raport cu dolarul SUA.

„Urmare a anticipărilor inflaționiste și a evoluției pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Republica Moldova, precum și situația geopolitică, BNM monitorizează cu atenție evoluțiile și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară”, se arată în mesajul BNM.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău