Războiul instanțelor pentru jumătate de miliard de dolari. Kazahstan anunță că a câștigat în fața lui Stati

22 Nov. 2021, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2021, 11:52 // Actual //  bani.md

Ministerul Justiției din Kazahstan anunță că a câștigat procesul cu omul de afaceri moldovean, Anatol Stati. Curtea de Apel belgiană a anulat executarea sentinței de 530 de milioane USD și a concluzionat că Stati a indus în eroare tribunalul arbitral și instanțele suedeze, luând în considerare anularea hotărârii.

La 16 noiembrie 2021, Curtea de Apel belgiană a emis o decizie conform căreia Stati a utilizat o schemă frauduloasă și a indus în eroare tribunalul de arbitraj și instanțele suedeze în timpul procedurilor de anulare a hotărârii. Potrivit instanței, această schemă frauduloasă a avut un impact direct asupra concluziilor tribunalului de arbitraj cu privire la chestiunile de răspundere și daune. Pe această bază, Curtea de Apel a anulat complet decizia instanței inferioare de recunoaștere și executare a hotărârii arbitrale de 530 de milioane de dolari („Decizia”), se mai spune în infromația MInisterului de Justiției kazah.

Firma de avocatură King & Spalding l-a reprezentat pe omul de afaceri Anatol Stati în arbitraj și își coordonează eforturile globale de recunoaștere și executare a hotărârilor arbitrale frauduloase, inclusiv în Suedia și Belgia.

În decembrie 2017, Stati a primit o hotărâre prin corespondență prin care recunoaște hotărârea arbitrală, care a fost ulterior confirmată printr-o decizie a instanței de fond belgiană din decembrie 2019. Cu toate acestea, ambele hotărâri s-au bazat pe o bază limitată de probe care nu includeau noi dovezi.

În noiembrie 2020, Curtea de Apel din Bruxelles a admis în totalitate cererea Kazahstanului pentru fraudă, în ciuda obiecțiilor lui Stati.

Acum, Curtea de Apel a dat dreptate Republicii Kazahstan – că Stati a participat la o schemă frauduloasă la scară largă și, ca urmare, hotărârea arbitrală nu ar trebui să fie recunoscută sau executată.

Această decizie a Curții de Apel va avea ca rezultat anularea confiscării temporare a activelor în valoare de peste 530 milioane USD deținute de Fondul Național al Kazahstanului, care sunt deținute la Bank of New York Mellon, constată Ministerul Justiției.

Decizia Curții de Apel de la Bruxelles indică faptul că Stati nu va mai putea evita controlul activității frauduloase. Spre deosebire de instanțele din Suedia, care au fost induse în eroare de Stati pe baza documentelor falsificate, Curtea de Apel din Bruxelles a obținut noi probe substanțiale care demonstrează înșelătoria și frauda lui Stati în obținerea unei hotărâri arbitrale.

În luna august a anului curent, miliardarul moldovean Anatol Stati a inițiat un nou proces împotriva Kazahstanului după ce guvernul acestei țări a refuzat să execute o decizie finală a Curții de arbitraj din Suedia. Mai exact, în 2013 miliardarul a obținut o decizie prin care guvernul de la Nur-sultan urma să îi achite despăgubiri de peste jumătate de miliard de dolari.

Autorităţile kazahe au refuzat să plătească, încercând să demonstreze în instanţe că Stati şi părţile ar fi obţinut fraudulos decizia de plata a prejudiciilor. În acelaşi timp, Stati a început să urmărească bunurile kazahe din diferite state, reuşind să pună şi sechestru pe active de circa 6 miliarde de dolari.

Potrivit anunţului făcut de Stati, în capitala SUA a fost descoperit un imobil, estimat la circa 10 milioane de dolari, proprietate a Kazahstanului, pe care autorităţile kazahe au încercat să îl tăinuască, transferând-ul din proprietatea statului în cea privată, prin tranzacţii fictive.

Anterior un tribunal federal din Washington DC, la cererea avocaţilor lui Stati, a obligat Republica Kazahstan să furnizeze informații depline despre activele sale la nivel mondial.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ