Războiul instanțelor pentru jumătate de miliard de dolari. Kazahstan anunță că a câștigat în fața lui Stati

22 Nov. 2021, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2021, 11:52 // Actual //  bani.md

Ministerul Justiției din Kazahstan anunță că a câștigat procesul cu omul de afaceri moldovean, Anatol Stati. Curtea de Apel belgiană a anulat executarea sentinței de 530 de milioane USD și a concluzionat că Stati a indus în eroare tribunalul arbitral și instanțele suedeze, luând în considerare anularea hotărârii.

La 16 noiembrie 2021, Curtea de Apel belgiană a emis o decizie conform căreia Stati a utilizat o schemă frauduloasă și a indus în eroare tribunalul de arbitraj și instanțele suedeze în timpul procedurilor de anulare a hotărârii. Potrivit instanței, această schemă frauduloasă a avut un impact direct asupra concluziilor tribunalului de arbitraj cu privire la chestiunile de răspundere și daune. Pe această bază, Curtea de Apel a anulat complet decizia instanței inferioare de recunoaștere și executare a hotărârii arbitrale de 530 de milioane de dolari („Decizia”), se mai spune în infromația MInisterului de Justiției kazah.

Firma de avocatură King & Spalding l-a reprezentat pe omul de afaceri Anatol Stati în arbitraj și își coordonează eforturile globale de recunoaștere și executare a hotărârilor arbitrale frauduloase, inclusiv în Suedia și Belgia.

În decembrie 2017, Stati a primit o hotărâre prin corespondență prin care recunoaște hotărârea arbitrală, care a fost ulterior confirmată printr-o decizie a instanței de fond belgiană din decembrie 2019. Cu toate acestea, ambele hotărâri s-au bazat pe o bază limitată de probe care nu includeau noi dovezi.

În noiembrie 2020, Curtea de Apel din Bruxelles a admis în totalitate cererea Kazahstanului pentru fraudă, în ciuda obiecțiilor lui Stati.

Acum, Curtea de Apel a dat dreptate Republicii Kazahstan – că Stati a participat la o schemă frauduloasă la scară largă și, ca urmare, hotărârea arbitrală nu ar trebui să fie recunoscută sau executată.

Această decizie a Curții de Apel va avea ca rezultat anularea confiscării temporare a activelor în valoare de peste 530 milioane USD deținute de Fondul Național al Kazahstanului, care sunt deținute la Bank of New York Mellon, constată Ministerul Justiției.

Decizia Curții de Apel de la Bruxelles indică faptul că Stati nu va mai putea evita controlul activității frauduloase. Spre deosebire de instanțele din Suedia, care au fost induse în eroare de Stati pe baza documentelor falsificate, Curtea de Apel din Bruxelles a obținut noi probe substanțiale care demonstrează înșelătoria și frauda lui Stati în obținerea unei hotărâri arbitrale.

În luna august a anului curent, miliardarul moldovean Anatol Stati a inițiat un nou proces împotriva Kazahstanului după ce guvernul acestei țări a refuzat să execute o decizie finală a Curții de arbitraj din Suedia. Mai exact, în 2013 miliardarul a obținut o decizie prin care guvernul de la Nur-sultan urma să îi achite despăgubiri de peste jumătate de miliard de dolari.

Autorităţile kazahe au refuzat să plătească, încercând să demonstreze în instanţe că Stati şi părţile ar fi obţinut fraudulos decizia de plata a prejudiciilor. În acelaşi timp, Stati a început să urmărească bunurile kazahe din diferite state, reuşind să pună şi sechestru pe active de circa 6 miliarde de dolari.

Potrivit anunţului făcut de Stati, în capitala SUA a fost descoperit un imobil, estimat la circa 10 milioane de dolari, proprietate a Kazahstanului, pe care autorităţile kazahe au încercat să îl tăinuască, transferând-ul din proprietatea statului în cea privată, prin tranzacţii fictive.

Anterior un tribunal federal din Washington DC, la cererea avocaţilor lui Stati, a obligat Republica Kazahstan să furnizeze informații depline despre activele sale la nivel mondial.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO