Războiul instanțelor pentru jumătate de miliard de dolari. Kazahstan anunță că a câștigat în fața lui Stati

22 Nov. 2021, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2021, 11:52 // Actual //  bani.md

Ministerul Justiției din Kazahstan anunță că a câștigat procesul cu omul de afaceri moldovean, Anatol Stati. Curtea de Apel belgiană a anulat executarea sentinței de 530 de milioane USD și a concluzionat că Stati a indus în eroare tribunalul arbitral și instanțele suedeze, luând în considerare anularea hotărârii.

La 16 noiembrie 2021, Curtea de Apel belgiană a emis o decizie conform căreia Stati a utilizat o schemă frauduloasă și a indus în eroare tribunalul de arbitraj și instanțele suedeze în timpul procedurilor de anulare a hotărârii. Potrivit instanței, această schemă frauduloasă a avut un impact direct asupra concluziilor tribunalului de arbitraj cu privire la chestiunile de răspundere și daune. Pe această bază, Curtea de Apel a anulat complet decizia instanței inferioare de recunoaștere și executare a hotărârii arbitrale de 530 de milioane de dolari („Decizia”), se mai spune în infromația MInisterului de Justiției kazah.

Firma de avocatură King & Spalding l-a reprezentat pe omul de afaceri Anatol Stati în arbitraj și își coordonează eforturile globale de recunoaștere și executare a hotărârilor arbitrale frauduloase, inclusiv în Suedia și Belgia.

În decembrie 2017, Stati a primit o hotărâre prin corespondență prin care recunoaște hotărârea arbitrală, care a fost ulterior confirmată printr-o decizie a instanței de fond belgiană din decembrie 2019. Cu toate acestea, ambele hotărâri s-au bazat pe o bază limitată de probe care nu includeau noi dovezi.

În noiembrie 2020, Curtea de Apel din Bruxelles a admis în totalitate cererea Kazahstanului pentru fraudă, în ciuda obiecțiilor lui Stati.

Acum, Curtea de Apel a dat dreptate Republicii Kazahstan – că Stati a participat la o schemă frauduloasă la scară largă și, ca urmare, hotărârea arbitrală nu ar trebui să fie recunoscută sau executată.

Această decizie a Curții de Apel va avea ca rezultat anularea confiscării temporare a activelor în valoare de peste 530 milioane USD deținute de Fondul Național al Kazahstanului, care sunt deținute la Bank of New York Mellon, constată Ministerul Justiției.

Decizia Curții de Apel de la Bruxelles indică faptul că Stati nu va mai putea evita controlul activității frauduloase. Spre deosebire de instanțele din Suedia, care au fost induse în eroare de Stati pe baza documentelor falsificate, Curtea de Apel din Bruxelles a obținut noi probe substanțiale care demonstrează înșelătoria și frauda lui Stati în obținerea unei hotărâri arbitrale.

În luna august a anului curent, miliardarul moldovean Anatol Stati a inițiat un nou proces împotriva Kazahstanului după ce guvernul acestei țări a refuzat să execute o decizie finală a Curții de arbitraj din Suedia. Mai exact, în 2013 miliardarul a obținut o decizie prin care guvernul de la Nur-sultan urma să îi achite despăgubiri de peste jumătate de miliard de dolari.

Autorităţile kazahe au refuzat să plătească, încercând să demonstreze în instanţe că Stati şi părţile ar fi obţinut fraudulos decizia de plata a prejudiciilor. În acelaşi timp, Stati a început să urmărească bunurile kazahe din diferite state, reuşind să pună şi sechestru pe active de circa 6 miliarde de dolari.

Potrivit anunţului făcut de Stati, în capitala SUA a fost descoperit un imobil, estimat la circa 10 milioane de dolari, proprietate a Kazahstanului, pe care autorităţile kazahe au încercat să îl tăinuască, transferând-ul din proprietatea statului în cea privată, prin tranzacţii fictive.

Anterior un tribunal federal din Washington DC, la cererea avocaţilor lui Stati, a obligat Republica Kazahstan să furnizeze informații depline despre activele sale la nivel mondial.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO