Războiul lui Putin a lovit Rusia cu un potop de sancțiuni: Impactul devastator produs la Moscova anunțat de SUA

22 Nov. 2022, 08:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2022, 08:13 // Actual //  bani.md

Invazia lui Putin din Ucraina a adus o reacție fără precedent pentru vremurile moderne, din partea comunității internaționale. O coaliție de peste 37 de țări, condusă de Statele Unite, a impus sancțiuni dure asupra celor mai multe aspecte ale modului de viață rusesc.

Departamentul de Stat al SUA a publicat un raport privind impactul sancțiunilor și controalelor la export asupra Rusiei. De când războiul a început pe 24 februarie 2022, numai SUA au impus Rusiei aproximativ 2.250 de sancțiuni, potrivit 19fortyfive.

Unele dintre sancțiunile occidentale au vizat industria rusă de petrol și gaze naturale prin refuzul exporturilor și/sau transferului de produse de rafinare ale petrolului din Rusia sau Belarus.

Alte măsuri s-au concentrat pe bunuri de lux, impunând cerințe de licență care interzic vânzarea acestor articole în Rusia, măsură menită să-i vizeze pe oligarhii ruși.

Să menționăm faptul că unele sancțiuni luate de țările occidentale împotriva Rusiei vor dura mult timp pentru a fi eficiente. De exemplu, este greu de judecat impactul unei restricții asupra călătoriei cetățenilor ruși în Europa și în SUA. Poate că lipsa de mișcare și oportunitățile, cum ar fi profesionale, personale sau academice, care însoțesc adesea călătoriile, vor împinge mai mult spre colaps economia țării sau vor apărea reacții ale rușilor de rând împotriva lui Putin.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, economia Rusiei se va contracta cu aproximativ trei procente în acest an. Mai multe dintre măsuri, în special cele care vizează economia și sectorul financiar, împotriva Rusiei se vor maturiza în timp.

Capitalul occidental este de negăsit pentru Rusia

Capitalul străin pentru Moscova va fi greu de găsit, deoarece perspectivele de a face afaceri în Rusia sunt, cel puțin, neatrăgătoare.
SUA și Occidentul au înghețat, de asemenea, active în valoare de peste 300 de miliarde de dolari deținute de Banca Centrală Rusă, refuzând astfel ca aceste fonduri să sprijine direct sau indirect efortul de război din Ucraina.

Să specificăm câteva dintre efectele asupra economiei și industriei ruse, conform evaluării recente ale Departamentului de Stat al SUA.

Lipsa majoră de aprovizionare pentru forțele ruse din Ucraina obligă Rusia să apeleze la țări mai puțin avansate din punct de vedere tehnologic, cum ar fi Iranul și Coreea de Nord, pentru piese și echipamente.

Rusia se luptă să importe semiconductori și alte componente cheie. Controalele la export au forțat Rusia să canibalizeze părțile existente ale companiilor aeriene, care nu mai pot zbura în străinătate, cum ar fi spațiul UE și al Marii Britanii.

Programul de aviație militară al Rusiei a fost întrerupt din cauza lipsei de aprovizionare cu piese oferită de comerțul global. Moscova a revenit la stocurile din Apărare din epoca sovietică, deoarece sancțiunile occidentale au întrerupt abilitățile companiilor ruse de a reface lanțurile interne de aprovizionare.
Exporturile occidentale pentru anumite bunuri și servicii, inclusiv dolari, contabilitate, consultanță în management, calcul cuantic și servicii legate de corporații către persoane situate în Federația Rusă sunt acum interzise.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău