Războiul lui Putin goleşte rafturile magazinelor din Rusia şi portofelele locuitorilor

18 Mart. 2022, 05:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Mart. 2022, 05:34 // Actual //  bani.md

Sancţiunile dure impuse Moscovei stârnesc temeri privind viitoare penurii şi scumpiri uriaşe ale produselor de bază, scrie Financial Times.

De la dispozitive medicale, la bunuri de bază şi electronice, pre­ţu­rile multor produse au crescut pu­ternic în Rusia în urma sanc­ţiu­nilor. Achiziţiile din panică de bunuri de bază ale căror preţuri au fost pla­fo­nate sunt la ordinea zilei, ruşii aşteptându-se la penurii de bunuri im­portate şi o criză a cos­turilor de trai odată cu deprecierea masivă a rublei.

Recunoscând durerea econo­mică provocată de sancţiuni, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că va majora pensiile şi sala­riile. Guvernul a înfiinţat o linie telefonică de urgenţă pentru plângeri venite din partea oamenilor cu pri­vire la creşteri incorecte de preţuri.

Pentru mulţi însă măsurile nu vor fi probabil suficiente. În decurs de o săptămână, până pe 15 martie, aproape jumătate din cei cu câştiguri de sub 50.000 de ruble (506 dolari) pe lună au indicat o deteriorare a condiţiilor lor financiare, în creştere cu 4% faţă de săptămâna similară din februarie, notează Ziarul Financiar.

Economiştii se aşteaptă ca o combinaţie de sancţiuni, dobânzi ridicate, inflaţie în creştere dramatică, ieşiri de capital, investiţii de business diminuate şi încredere slabă a consumatorilor să împingă Rusia într-o recesiune profundă în acest an. Agenţia de rating Scope se aşteaptă ca economia ţării să se contracte cu peste 10% în acest an, comparativ cu o creştere de 2,7% estimată în decembrie.

Ruşii şi-au retras în masă banii din bănci în primele zile de război, însă un colaps bancar a fost deocamdată evitat. Totuşi, posibilitatea unei creşteri dramatice a şomajului se profilează în condiţiile în care companiile care se bazează pe importuri întâmpină dificultăţi.

Deocamdată, canalele de social media din Rusia sunt inundate de imagini cu rafturi goale şi video-uri cu oameni în goana după produse de bază.

Produsele alimentare sunt printre cele cu cea mai redusă probabilitate de a fi afectate de sancţiuni, spun analiştii pentru că cele mai mari supermarketuri stochează bunuri importate, iar Rusia şi-a crescut producţia agricolă din 2014. Însă directorului unui important retailer din Rusia arată că problema va fi cu bunurile importate. Toate preţurile acestora sunt majorate.

Mulţi ruşi care câştigă de pe urma comerţului extern şi-au văzut de asemenea tăiată sursa de venit, incapabili să primească plăţi internaţionale după ce Visa, Mastercard, Western Union şi PayPal şi-au suspendat operaţiunile.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO