RECORD. Moldova înregistrează cel mai mare preț la energia electrică, carburanți și gaze din ultimii 10 ani

18 Oct. 2021, 11:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2021, 11:15 // Actual //  bani.md

În nouă luni ale anului 2021 scumpirile din domeniul energetic au constituit 12,5%, iar până la sfârșitul anului estimările arată că scumpirile vor ajunge la 16%, cea ce reprezintă valoarea maximă din ultimii 10 ani.

”Cel mai mult inflația energetică a fost influențată de creșterea prețurilor la produsele petroliere cu 31,8% în primele 9 luni ale anului. Totodată prețul la energia electrică pentru consumatorii casnici s-a redus cu 8,3%, iar la gazele naturale tarifele au rămas neschimbate până în prezent”, constată economistul, Veaceslav Ioniță.

Creșterea prețurilor la resursele energetice din acest an au loc după o scădere pronunțată din 2020 cu 10,4% și o menținere relativ stabilă în ultimii 8 ani.

În anul 2020 inflația energetică a scăzut datorită reducerii prețurilor la produsele petroliere cu 16,6% și scăderea tarifelor la energia electrică cu 8.9%.

Potrivit lui Ioniță, această stabilitate a prețurilor din ultimii ani a determinat scăderea poverii energetice a Moldovei, care este determinată ca Importul de Resurse energetice raportate la PIB. Astfel până în 2015 Moldova importa resurse energetice egale cu 12-15% din PIB, iar în 2020 acest indicator a ajuns la minimul istoric de doar 4,8% din PIB. În condițiile celor mai proaste evoluții, povara energetică a Moldovei riscă să ajungă la 10,4%, cea ce este de două ori mai mult decât în 2020, însă comparabil cu situația de până în 2015.

Realitatea Live

12 Ian. 2025, 21:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 21:39 // Actual //  Ursu Victor

Combinatul de Ciment din Rîbnița (RCC) și-a suspendat activitatea din cauza crizei gazelor naturale, lăsând peste jumătate dintre cei 650 de angajați acasă. Pe durata opririi, aceștia vor primi doar două treimi din salariu, conform novostipmr.

În prezent, la combinat activează doar specialiști implicați în lucrări de reparație, care au fost inițiate cu o lună mai devreme decât era planificat. Fără gaze naturale, RCC nu poate produce ciment și, implicit, nu poate contribui la buget prin taxe și impozite.

În paralel, morile de ciment, care funcționează pe bază de electricitate, sunt și ele oprite din cauza deficitului de energie. Totuși, în alte secții, se desfășoară reparații cu un consum minim de energie, inclusiv la tamburul de uscare.

Îtreprinderea planificase să producă 30.000 de tone de ciment, însă, fără gaz, planurile au fost compromise.

Criza gazelor din regiunea transnistreană a început la 1 ianuarie, după ce tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a fost oprit,

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală