Record negativ pentru exporturile de porumb din Moldova în 2024! Cea mai mică cantitate din ultimii 4 ani

17 Ian. 2025, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Ian. 2025, 09:53 // Actual //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat o scădere a volumelor exportate de cereale, cauzată de recoltele mai mici și de presiunile regionale din piața Mării Negre. Deși prețurile au înregistrat o redresare în ultimele luni ale anului, acestea nu au fost suficiente pentru a compensa declinul volumelor exportate, impactând considerabil veniturile din exporturi, constată Iurie Rija de la Agrocereale.

Grâu: Prețuri mai mici, dar redresare la finalul anului

Prețul mediu al grâului exportat în 2024 a fost de 3,51 lei/kg, în scădere față de 3,77 lei/kg în 2023 și 5,39 lei/kg în 2022. Totuși, din octombrie, prețurile au început să crească, atingând 4,09 lei/kg în decembrie.
Exporturile totale de grâu s-au ridicat la 1,128 milioane de tone, în scădere ușoară față de 2023 (1,136 milioane de tone). Însă, în a doua jumătate a anului, volumul exportat a scăzut cu 29%, fiind influențat de stocurile reduse și cererea mai mică pe piața internațională.

Porumb: Recolte slabe și un minim istoric al exporturilor

Exporturile de porumb au atins un minim istoric în 2024, cu doar 306,4 mii tone exportate, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Recolta slabă cauzată de condițiile meteorologice nefavorabile a limitat drastic disponibilitatea pentru export.
Prețul mediu de export al porumbului a crescut la 4,23 lei/kg, cu 22% mai mare decât în 2023, iar în decembrie 2024 s-a înregistrat un record de 8,71 lei/kg, pe fondul cererii ridicate pentru porumb destinat însămânțării.

Orz: Stabilitate relativă, dar volume mai mici

Exporturile de orz în 2024 au totalizat 143,5 mii tone, un volum aproape similar cu cel din 2023 (149,7 mii tone), dar mult sub nivelul record din 2021 (182,8 mii tone).
Prețul mediu al orzului a fost de 3,15 lei/kg în perioada iulie-decembrie 2024, în ușoară scădere față de 2023 (3,22 lei/kg).

Presiuni regionale și perspective pentru 2025

Reducerea cotelor de export din Rusia și oferta limitată din Ucraina au contribuit la instabilitatea pieței regionale a cerealelor. În Moldova, stocurile reduse și cererea în creștere din regiune ar putea continua să susțină o redresare a prețurilor în prima jumătate a anului 2025. Totuși, producătorii rămân afectați de veniturile reduse din cauza volumelor scăzute exportate în 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

09 Mai 2025, 09:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Mai 2025, 09:57 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

De Ziua Europei, Republica Moldova marchează un moment istoric în integrarea financiară europeană: toate cele șapte bănci comerciale care au depus cereri de aderare la sistemul de plăți al Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA) au fost acceptate oficial, potrivit unui anunț făcut de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Decizia a fost adoptată de Consiliul European al Plăților, iar implementarea tehnică a interconectării urmează să fie finalizată până la 6 octombrie 2025, data de la care băncile moldovenești vor începe să opereze efectiv transferuri în SEPA.

„Este o decizie care va aduce beneficii semnificative pentru cetățeni și economie, dar și o bucurie pentru cei care au facilitat acest proces – echipa BNM. Prin acest angajament, conectăm familii, sprijinim diaspora, ușurăm viața oamenilor și susținem dezvoltarea companiilor moldovenești”, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

SEPA (Single Euro Payments Area) este o inițiativă a Uniunii Europene care permite efectuarea de plăți în euro în condiții identice în toate țările membre, eliminând barierele dintre plățile interne și cele transfrontaliere.

Integrarea în SEPA înseamnă pentru cetățenii și companiile din Moldova: transferuri în euro mai rapide și mai ieftine, o infrastructură financiară compatibilă cu standardele europene, facilitarea remiterilor din diaspora, acces sporit la piețele europene pentru companiile moldovenești.

Procesul de aderare a fost coordonat de BNM, în parteneriat cu Asociația Băncilor din Moldova (ABM), care acționează ca NASO – Organizație Națională de Suport pentru Aderare. Președintele ABM, Dorel Noroc, a anunțat că și celelalte trei bănci licențiate din Moldova urmează să fie conectate, dosarele lor fiind deja pregătite.

Republica Moldova a fost admisă oficial în SEPA pe 6 martie 2025. Aderarea la acest sistem este considerată un pas strategic în direcția integrării țării în piața unică europeană și vine în completarea reformelor profunde promovate de BNM pentru modernizarea sectorului financiar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!