Record negativ pentru exporturile de porumb din Moldova în 2024! Cea mai mică cantitate din ultimii 4 ani

17 Ian. 2025, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Ian. 2025, 09:53 // Actual //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat o scădere a volumelor exportate de cereale, cauzată de recoltele mai mici și de presiunile regionale din piața Mării Negre. Deși prețurile au înregistrat o redresare în ultimele luni ale anului, acestea nu au fost suficiente pentru a compensa declinul volumelor exportate, impactând considerabil veniturile din exporturi, constată Iurie Rija de la Agrocereale.

Grâu: Prețuri mai mici, dar redresare la finalul anului

Prețul mediu al grâului exportat în 2024 a fost de 3,51 lei/kg, în scădere față de 3,77 lei/kg în 2023 și 5,39 lei/kg în 2022. Totuși, din octombrie, prețurile au început să crească, atingând 4,09 lei/kg în decembrie.
Exporturile totale de grâu s-au ridicat la 1,128 milioane de tone, în scădere ușoară față de 2023 (1,136 milioane de tone). Însă, în a doua jumătate a anului, volumul exportat a scăzut cu 29%, fiind influențat de stocurile reduse și cererea mai mică pe piața internațională.

Porumb: Recolte slabe și un minim istoric al exporturilor

Exporturile de porumb au atins un minim istoric în 2024, cu doar 306,4 mii tone exportate, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Recolta slabă cauzată de condițiile meteorologice nefavorabile a limitat drastic disponibilitatea pentru export.
Prețul mediu de export al porumbului a crescut la 4,23 lei/kg, cu 22% mai mare decât în 2023, iar în decembrie 2024 s-a înregistrat un record de 8,71 lei/kg, pe fondul cererii ridicate pentru porumb destinat însămânțării.

Orz: Stabilitate relativă, dar volume mai mici

Exporturile de orz în 2024 au totalizat 143,5 mii tone, un volum aproape similar cu cel din 2023 (149,7 mii tone), dar mult sub nivelul record din 2021 (182,8 mii tone).
Prețul mediu al orzului a fost de 3,15 lei/kg în perioada iulie-decembrie 2024, în ușoară scădere față de 2023 (3,22 lei/kg).

Presiuni regionale și perspective pentru 2025

Reducerea cotelor de export din Rusia și oferta limitată din Ucraina au contribuit la instabilitatea pieței regionale a cerealelor. În Moldova, stocurile reduse și cererea în creștere din regiune ar putea continua să susțină o redresare a prețurilor în prima jumătate a anului 2025. Totuși, producătorii rămân afectați de veniturile reduse din cauza volumelor scăzute exportate în 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală