Reducerea comisionului la plățile cu cardul amenință businessul bancar cu stagnarea

27 Sept. 2022, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Sept. 2022, 14:46 // Actual //  bani.md

Asupra businessului cu carduri din Moldova s-a conturat brusc o amenințare, în măsură să împingă această direcție a pieței financiare într-o situaţie de stagnare și declin. Pericolul vine de la intenția de a reduce comisionul la plățile făcute de clienți cu carduri bancare de la o medie de 1,5% la 0,5%, potrivit profit.md.

Autorii inițiativei legislative prezintă reducerea comisionului la 0,5% pentru întreprinderile mici doar ca „sprijin” de la stat pentru IMM-uri, menit să le dea un impuls în dezvoltare.

Sistemele internaționale de plată Mastercard și Visa, care au investit mulți bani în Moldova, amintesc că reglementarea este contrară principiului economiei de piață, deoarece distruge echilibrul economic între participanții la ecosistemul de plăți. Comisionul este folosit ca instrument pentru dezvoltarea plăților electronice.

Băncile își vor pierde interesul pentru dezvoltarea rețelelor de terminale POS, vor înceta întreținerea terminalelor care nu oferă recuperarea investiției. Iar deservirea IMM-urilor va fi neprofitabilă din punct de vedere economic pentru bănci din cauza costului ridicat și a dificultății  compensării costurilor.

De exemplu, la una din băncile cu o cotă destul de mare pe piața cardurilor s-a făcut un calcul conform căruia, dacă acest comision se reduce la 0,5% încasările se vor transforma în pierderi pentru băncă. Or, în Moldova, suma medie a bonului de plată, dacă nu se ține cont de benzinării, este acum de 245 de lei, dar există şi plăţi mai mici. Reiese că în acest caz nu putem vorbi despre niciun câștig, deoarece pentru bănci aceste calcule vor aduce pierderi.

Scopul băncilor este creșterea cifrei de afaceri a economiei electronice, reducând componenta numerarului în tranzacțiile cu cardul (cashless). Băncile investesc milioane de euro în plățile cu cardul, oferindu-le clienților multe și diverse beneficii – reducere la „zero” a comisioanelor pentru plăţile cu cardul, cash back, condiții preferențiale de deservire și multe altele. Toate acestea se fac cu un singur scop – pentru a ridica disciplina de plată cu cardul. În timp ce propunerea de reglementare a comisionului va lipsi băncile de interesul pentru dezvoltarea acestei direcții. Stabilirea unui comision de 0,5% va avea ca rezultat faptul că băncile vor înceta instalarea gratuită a terminalelor pentru micii comercianți. Reglementarea va obliga băncile să recurgă la diverse modalități de a-și acoperi cheltuielile.

Băncile doresc ca legiuitorul să privească mai amplă asupra problemei comisionului,  considerând însă că este prea devreme ca Moldova să recurgă la reglementarea acestuia, având în vedere indicele scăzut al economiei țării. Dar dacă autoritățile au nevoie neapărat să reglementeze comisioanele, atunci întrebarea este firească: „De ce acest lucru se aplică doar pentru comisioanele la plata  cu cardul. Ar fi corect să se înceapă cu limitarea Interchange fee, pentru că acesta afectează toate instituțiile financiare.

Numărul de terminale POS la 1 milion de locuitori în Moldova este puțin peste 10 mii, ceea ce este de 2,2 ori mai puţin decât media europeană (22950). Or, extinderea rețelei de terminale este finanțată doar de băncile Victoriabank, maib, Moldindconbank, Eximbank și Fincombank. Iar dacă ele ar pierde 79% din venituri, nu vor putea finanța afacerile cu carduri în aceleași volume.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău