Șapte afaceri rurale care promovează turismul au beneficiat de granturi din partea unui agent economic

27 Sept. 2022, 13:59
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Sept. 2022, 13:59 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Șapte afaceri rurale care promovează turismul au obținut granturi cuprinse între 50 și 80 de mii de lei în cadrul proiectului „Prietenește pentru turism”. În total au fost depuse 34 de dosare, dintre care Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova și Efes Moldova au selectat șapte învingători.

Gospodăriile din sate, casele rurale, pensiunile din țară, localitățile și afacerile din turism, reprezintă locurile unde tradițiile și istoria sunt prezente, iar oamenii care stau în spatele acestor locuri, reinventează noțiunea de turism rural pentru a oferi vizitatorilor săi posibilitatea de a trăi experiențe inspirate din tradiții.

Pensiunea „La Bocana” a obținut un grant în valoare de 80 de mii de lei. Banii sunt alocați pentru amenajarea unui spațiu specializat „Ludoteca la Bocana” – foișor de tip închis, pentru activități de divertisment.

Un grant similar îi este acordat centrului turistic „Poarta Neamului”. Este finanțată amenajarea zonei de agrement cu două platforme pentru terase, precum și înverzirea si amenajarea terenului din curte predestinat zonei de relaxare.

„Village Park Saharna-Țiglău” a câștigat un grant în valoare de 70 de mii de lei pentru amenajarea unei platforme de observare a râului Nistru, cu elemente încrustate în lemn a elementelor tradiționale realizate de meșterul popular din Rezina, Mihai Cotelea, și utilizarea elementelor tradiționale din piatră, colectate din zona Saharna.

80 de mii de lei sunt acordați pentru Asociația de Băștinași „Ciuciulea Vatră de dor”. Banii sunt alocați pentru montarea indicatoarelor rutiere care vor facilita accesul către obiectivele turistice, precum și pentru construcția unei porți tradiționale la intrarea în Parcul Băștinașilor, care va da un aspect estetic parcului. Vor fi instalate și bănci de odihnă pe aleile principale din Parcul Băștinașilor.

Primăria Nisporeni a câștigat un grant în valoare de 70 de mii de lei pentru amenajarea unui popas turistic în punctul de observare în oraș. Banii sunt prevăzuți și pentru construcția unui foișor și un leagăn din lemn masiv, amplasate în zona cea mai înaltă a orașului Nisporeni, unde se deschide o priveliște minunată asupra întregului oraș.

Pensiunea „La nea Ion” a câștigat un grant în valoare de 50 de mii de lei. Banii se alocă pentru procurarea de biciclete pentru maturi și pentru copii cu scopul diversificării serviciilor. Centrul Turistic Fetești a câștigat 70 de mii de lei pentru crearea unei infrastructuri fizice și virtuale pentru amatorii de ciclism, drumeții și alergare.

Centrul Turistic Fetești a obținut 70 000 lei (șaptezeci mii lei) pentru crearea unei infrastructuri fizice și virtuale pentru amatorii de ciclism, drumeții și alergare.

Valoarea totală a granturilor 500 de mii de lei, banii fiind oferiți de către un agent economic din Republica Moldova. Proiectul „Prietenește pentru turism” se află la cea de a treia ediție.

Realitatea Live

30 Mart. 2023, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mart. 2023, 17:07 // Actual //  Lupu Eduard

La discutarea proiectului de lege cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, deputatul PAS, Adrian Cheptonar a fost întrebat de către deputatul din BCS, Vasile Bolea dacă va fi creată o instituție de Serviciului de Informații Externe cum au majoritatea statelor.

Majoritatea statelor au această dualitate de servicii. De exemplu, unele state au destul de multe servicii militare, contrainformații, interne și externe. În unele state, chiar instituții fiscale au subdiviziuni speciale, poliția are în multe subdiviziuni. În cazul Republicii Moldova, suntem un stat mic și ținem la buget. Activitatea de informații externe este extrem de costisitoare, noi o să ne bazăm ca atribuțiile de neinformații externe să fie ale SIS. În Lituania e exact ca în Republica Moldova”, a punctat Cheptinar.

Potrivit noii legi, SIS ar putea obține dreptul de a supraveghea domiciliul unei persoane, de a-i instala în locuință aparate de supraveghere audio, video sau foto, de a-i intercepta comunicările și de a o urmări vizual, în afara unui dosar penal.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău