Șapte afaceri rurale care promovează turismul au beneficiat de granturi din partea unui agent economic

27 Sept. 2022, 13:59
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2022, 13:59 // Au Bani //  MD Bani

Șapte afaceri rurale care promovează turismul au obținut granturi cuprinse între 50 și 80 de mii de lei în cadrul proiectului „Prietenește pentru turism”. În total au fost depuse 34 de dosare, dintre care Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova și Efes Moldova au selectat șapte învingători.

Gospodăriile din sate, casele rurale, pensiunile din țară, localitățile și afacerile din turism, reprezintă locurile unde tradițiile și istoria sunt prezente, iar oamenii care stau în spatele acestor locuri, reinventează noțiunea de turism rural pentru a oferi vizitatorilor săi posibilitatea de a trăi experiențe inspirate din tradiții.

Pensiunea „La Bocana” a obținut un grant în valoare de 80 de mii de lei. Banii sunt alocați pentru amenajarea unui spațiu specializat „Ludoteca la Bocana” – foișor de tip închis, pentru activități de divertisment.

Un grant similar îi este acordat centrului turistic „Poarta Neamului”. Este finanțată amenajarea zonei de agrement cu două platforme pentru terase, precum și înverzirea si amenajarea terenului din curte predestinat zonei de relaxare.

„Village Park Saharna-Țiglău” a câștigat un grant în valoare de 70 de mii de lei pentru amenajarea unei platforme de observare a râului Nistru, cu elemente încrustate în lemn a elementelor tradiționale realizate de meșterul popular din Rezina, Mihai Cotelea, și utilizarea elementelor tradiționale din piatră, colectate din zona Saharna.

80 de mii de lei sunt acordați pentru Asociația de Băștinași „Ciuciulea Vatră de dor”. Banii sunt alocați pentru montarea indicatoarelor rutiere care vor facilita accesul către obiectivele turistice, precum și pentru construcția unei porți tradiționale la intrarea în Parcul Băștinașilor, care va da un aspect estetic parcului. Vor fi instalate și bănci de odihnă pe aleile principale din Parcul Băștinașilor.

Primăria Nisporeni a câștigat un grant în valoare de 70 de mii de lei pentru amenajarea unui popas turistic în punctul de observare în oraș. Banii sunt prevăzuți și pentru construcția unui foișor și un leagăn din lemn masiv, amplasate în zona cea mai înaltă a orașului Nisporeni, unde se deschide o priveliște minunată asupra întregului oraș.

Pensiunea „La nea Ion” a câștigat un grant în valoare de 50 de mii de lei. Banii se alocă pentru procurarea de biciclete pentru maturi și pentru copii cu scopul diversificării serviciilor. Centrul Turistic Fetești a câștigat 70 de mii de lei pentru crearea unei infrastructuri fizice și virtuale pentru amatorii de ciclism, drumeții și alergare.

Centrul Turistic Fetești a obținut 70 000 lei (șaptezeci mii lei) pentru crearea unei infrastructuri fizice și virtuale pentru amatorii de ciclism, drumeții și alergare.

Valoarea totală a granturilor 500 de mii de lei, banii fiind oferiți de către un agent economic din Republica Moldova. Proiectul „Prietenește pentru turism” se află la cea de a treia ediție.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 15:09 // Actual //  Lupu Eduard

Datele economice recente arată că Republica Moldova a înregistrat un indice al risipei alimentare de 93,4 din 100 în anul 2024, conform unei analize prezentate în emisiunea „Analize economice” de către econoomistul Veaceslva Ioniță. Un moldovean va risipi în medie aproximativ 71 kg de produse alimentare în acest an.

Risipa alimentară totală în Republica Moldova în 2024 va fi de aproximativ 180 de mii de tone, echivalent cu aproximativ 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Aceste date alarmante au fost prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, care a subliniat că risipa de alimente ar putea fi chiar mai mare cu 50% dacă calitatea datelor ar fi îmbunătățită.

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în funcție de veniturile gospodăriilor casnice, analistul economic a menționat că în 2022, primii 20% cei mai săraci moldoveni au alocat aproximativ 56,9% din venitul gospodării pentru alimente, în timp ce cei mai bogați 20% dintre moldoveni au alocat doar 30,3% din venituri.

Comparativ cu alte țări, risipa de alimente în Republica Moldova este de 71 kg per capita pe an, situându-se sub nivelul înregistrat în țări precum Portugalia (124 kg), Elveția (119 kg) și Serbia (108 kg). Totuși, această cifră este mai mare decât cea din Ucraina (69 kg), România (67 kg) și alte țări din Europa de est și de nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău