Regele Charles al III-lea și Camilla nu vor să locuiască la Palatul Buckingham: Nu este potrivit cu lumea modernă

18 Oct. 2022, 19:15
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
18 Oct. 2022, 19:15 // Slider //  MD Bani

Noul monarh al Marii Britanii, regele Charles al III-lea, îşi va împărţi timpul între Clarence House, unde locuieşte din 2003, Castelul Windsor şi Sandringham House din Norfolk. Potrivit presei internaționale, el nu vrea să locuiască în Palatul Buckingham.

Viaţa lui Charles al III-lea s-a schimbat pentru totdeauna după moartea reginei Elisabeta, pe 8 septembrie. În vârstă de 73 de ani, Charles a urcat pe tronul Marii Britanii după moartea mamei sale şi una dintre primele sale decizii a fost să refuze să se mute la Palatul Buckingham, care a servit drept reşedinţă reginei Elisabeta.

Din 2003, Charles şi soţia sa Camilla, Regina Consort, locuiesc la Clarence House. Potrivit unei surse care a vorbit cu ziarul britanic „The Sunday Times” , Charles nu vrea să se mute la Palatul Buckingham pentru că nu este „potrivit cu lumea modernă” .

Charles şi Camilla vor petrece trei zile pe săptămână la reşedinţa lor principală, Clarence House, care se află la doar 400 de metri de Palatul Buckingham, celelalte două la Castelul Windsor şi weekendul la Sandringham House, în Norfolk.

Această din urmă moşie se află la aproximativ trei ore la nord-est de Londra şi este locul în care regina Elisabeta îşi petrecea sărbătorile de Crăciun, un obicei pe care l-a moştenit de la tatăl ei, care a murit acolo.

Nu se ştie încă dacă Charles va urma această tradiţie de Crăciun şi nici nu este clar dacă îşi va petrece verile la Castelul Balmoral din Scoţia, aşa cum obişnuia mama sa. Charles şi Camilla au o altă reşedinţă de familie. Aceasta este Highgrove House, o casă de ţară idilică din Gloucestershire. Charles a cumpărat casa în 1980 şi de atunci petrece mult timp îngrijindu-şi grădinile.

Potrivit aceleiaşi surse, Charles nu are o relaţie specială cu Palatul Buckingham şi consideră că „întreţinerea acestuia, atât din punct de vedere al costurilor, cât şi al mediului, nu este sustenabilă” . Deşi noul monarh nu vrea să locuiască în palat, va trebui să conducă treburile de stat de acolo.

Renovare la Palatul Buckingham

În plus, Palatul Buckingham se află în mijlocul unui proiect de renovare mult întârziat, care nu este de aşteptat să fie finalizat înainte de 2027. Renovările vor costa contribuabilii britanici 369 de milioane de lire sterline (423 de milioane de dolari), o sumă care a crescut vertiginos de când au început lucrările în 2015.

Aceasta este prima lucrare majoră efectuată la palat după cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce înseamnă că toate cablurile şi sistemele de încălzire trebuie înlocuite.

În 2021, ziarul a raportat că Charles – pe atunci Prinţul Charles – plănuia să deschidă publicului palatele regale când va deveni rege şi să transforme spaţiile private în spaţii publice.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Milionarul Mircea Baciu, antreprenor moldovean și fondatorul rețelei comerciale „Bomba”, trage un semnal de alarmă privind expansiunea agresivă a platformelor de comerț online din China, în special a gigantului Temu, care – potrivit acestuia – „omoară businessul moldovenesc”.

Într-un interviu pentru Logos Press, ziarul pe care îl controlează, Baciu a declarat că Temu, lansat în 2022, s-a extins fulgerător pe peste 50 de piețe globale, inclusiv în SUA, Australia, Europa de Vest și, recent, și în Republica Moldova.

„Temu a intrat pe piața moldovenească prin investiții masive în social media și publicitate în Google. Practic, cumpără tot spațiul online. Reclama în Google a devenit cu zeci de procente mai scumpă decât anul trecut. Micii comercianți nu pot ține pasul și pierd clienți”, explică Baciu.

Acesta consideră că, dacă Temu își consolidează poziția, modelul său de afaceri va deveni aproape inexpugnabil, cu cheltuieli de marketing tot mai reduse datorită accesului direct la consumatori prin aplicație mobilă.

Totodată, antreprenorul evidențiază o concurență neloială flagrantă între jucătorii locali și marketplace-urile externe:

„Toți importatorii moldoveni plătesc taxe și TVA, spre deosebire de giganții internaționali. Asta face ca același produs să fie cu 30-35% mai scump aici. În plus, guvernul chinez subvenționează livrările aeriene ale Temu, accentuând diferențele de preț”, afirmă Baciu.

Baciu propune aplicarea TVA pentru toate mărfurile din țări terțe, indiferent de valoare, eliminarea pragului de 150 euro pentru taxele vamale sau armonizarea cu normele UE, înregistrarea obligatorie a marilor platforme pentru plata TVA în regim online;
Uniformizarea regulilor de import pentru persoane fizice și juridice, obligativitatea traducerii în limba de stat a instrucțiunilor, la fel ca pentru importatorii locali, egalarea condițiilor de import pentru medicamente și suplimente alimentare.

Mircea Baciu avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, aproape 90% din afacerile mici din Moldova ar putea fi împinse spre colaps, ceea ce ar avea consecințe economice și sociale severe.

„Este o luptă inegală. Dacă statul nu intervine, riscăm să pierdem tot ce a construit businessul local în ultimele două decenii”, conchide milionarul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!