Putin se confruntă în mijlocul războiului cu o problemă mare cât Rusia. Dependent de tehnologiile militare din Occident

18 Oct. 2022, 19:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Oct. 2022, 19:00 // Actual //  Lupu Eduard

Înainte ca sancţiunile europene să taie accesul industriei de apărare din Rusia de la componentele şi tehnologiile occidentale, o analiză demarată de guvernul rus a scos la lumină faptul că toate încercările lui Putin de a reduce dependenţa de Vest au eşuat, scrie Bloomberg.

Acest eşec forţează Rusia să se bazeze pe arme din epoca sovietică, mai puţin precise şi fiabile. Potrivit analiştilor militari este puţin probabil ca Kremlinul să mai poată susţină multă vreme atacurile masive care lovesc în prezent infrastructura energetică a Ucrainei.

Analiza guvernului arată că potrivit unui program demarat în 2019, Rusia ar fi trebuit să-şi reducă puternic dependenţa de importuri occidentale pentru industria de apărare până în 2025. Aproape totul din arsenalul rusesc ar fi trebuit să fie înlocuit pentru a rezolva această problemă. Cu toate acestea, cu 10 luni înainte de invadarea Ucrainei, niciun punct al planului privind reducerea depedenţei nu a putut fi respectat.

Mai mult, la începutul războiului, au existat mai multe voci din interiorul Rusiei care au avertizat că în cazul impunerea unor noi sancţiuni, programul lansat în 2019 şi deci încercarea de a rezolva problema dependenţei vor eşua lamentabil.

Informaţiile privind dificultăţile pe care le întâmpină Rusia în aprovizionarea cu componente au fost împărtăşite între mai multe guverne occidentale şi au alimentat discuţiile privind sancţiunile comerciale impuse de la sfârşitul lunii februarie.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău