Remitențele moldovenilor: Un leu din șase în bugetul țării vine din munca lor în străinătate

08 Nov. 2024, 17:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
08 Nov. 2024, 17:10 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Republica Moldova se află într-o situație economică aparte, având un aport semnificativ al diasporei la Produsul Intern Brut (PIB) al țării. Deși numărul moldovenilor care muncesc peste hotare este mai mare decât cel al celor care lucrează oficial în țară, transferurile trimise acasă de aceștia au fost mai mari decât salariile plătite în țară timp de 15 ani și au depășit exporturile moldovenești timp de 10 ani.

„Astăzi, 15%-22% din banii care ajung în Bugetul Public Național (BPN) provin din remitențele moldovenilor din diaspora. Aceștia sunt un prieten fidel al economiei Republicii Moldova,” a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, pe 8 noiembrie.

Expertul a oferit o analiză detaliată a transferurilor de bani din ultimii 25 de ani, observând o scădere a volumului acestora în ultima perioadă, dar subliniind că scăderea nu reflectă neapărat scăderea totală a banilor trimise acasă, având în vedere că multe transferuri sunt realizate prin canale informale sau neoficiale.

În ultimii ani, volumul remitențelor s-a ridicat la 1,6 miliarde de dolari în 2024, iar dacă sunt luate în calcul și alte mecanisme prin care banii ajung în țară, suma este mult mai mare. Ioniță a adus în discuție și vânzările de valută din partea persoanelor fizice, care ating un total de 3,1 miliarde de dolari în 2024, depășind remitențele oficiale.

Un alt factor important în creșterea transferurilor este legat de valutele aduse de refugiații ucraineni, care au crescut fluxurile financiare în Republica Moldova cu aproximativ 500 de milioane de dolari anual.

Contribuția diasporei la Bugetul Public Național este semnificativă. Potrivit calculelor, în 2024, aproximativ un sfert din veniturile BPN provin din impozitele generate de cheltuielile moldovenilor care trimit bani acasă. „În prezent, 1 din 6 lei alocați din BPN sunt proveniți din diaspora,” a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Aceste remitențe au avut un impact considerabil asupra economiei Moldovei, cu transferuri cumulative de aproximativ 53 de miliarde de dolari între 2000 și 2024, echivalente cu aproape 7 PIB-uri ale țării. În termeni de valoare actuală, acești bani reprezintă 123,6 miliarde de dolari, oferind un sprijin considerabil pentru economia moldovenească.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală