Renaște dușmanul feros al companiilor mici de colectare a fierului vechi! De ce vrea Alaiba monopolul Metalferos

03 Iun. 2024, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul Republicii Moldova intenționează să reintroducă monopolul Metalferos pe piața colectării fierului vechi, conform unui proiect de hotărâre propus de Ministerul Economiei, condus de Dumitru Alaiba. Aceasta decizie vine după ce în 2020, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a demontat monopolul în acest sector.

Ministeul economiei își justifică inițiativa de instituire a monopolului fiscal prin faptul că în perioada mai 2022 – noiembrie 2023, datele arată o creștere semnificativă a importurilor de deșeuri și resturi de metale feroase, în detrimentul achizițiilor de pe piața locală. În 2023, importurile au reprezentat 62,6% din totalul achizițiilor de deșeuri de metale feroase, comparativ cu 43,8% în 2022. Această tendință a fost favorizată de prețurile mai mari oferite de Uzina Metalurgică de la Râbnița (UMM) pentru metalele importate, în comparație cu cele locale.

„Pentru perioada ianuarie-noiembrie 2023, discrepanța în prețurile de achiziție importuri (6 985 Lei per tonă) vs companii moldovenești (6 153 Lei per tonă) a crescut până la 13,5%, UMM oferind în medie importatorilor un preț cu 832 lei (45 USD) per tonă mai mare în raport cu companiile locale”, se mai spune în justificarea Ministerului Economiei.

Criticile asociației „Metal”

Serghei Lungu, președintele asociației „Metal”, a avertizat, în conferința de presă din 30 mai, că reintroducerea monopolului ar putea avea consecințe negative pentru companiile mici din sector. El a subliniat că „Metalferos” a fost implicată în trecut în mai multe scandaluri de spălare a banilor și că reinstaurarea monopolului ar putea reintroduce practici corupte. „Nu vrem să fie instituit acest monopol. Companiile mici și mijlocii nu vor mai fi competitive,” a declarat Lungu.

În 2022, Procuratura Generală a trimis în instanță un dosar penal legat de „Metalferos”, acuzând opt persoane de creare și conducere a unui grup criminal organizat, escrocherie și spălare de bani. Se estimează că Metalferos a suferit un prejudiciu financiar de peste 736 milioane de lei din cauza schemelor infracționale.

Potrivit noii inițiative, alți agenți economici autorizați vor putea să colecteze, să păstreze, să prelucreze și să exporte deșeuri de metale feroase, dar nu vor putea să le vândă Uzinei Metalurgice din regiunea transnistreană.

Piața metalelor uzate din Republica Moldova a fost demonopolizată în anul 2019. Acest monopol a fost instituit la începutul acestui mileniu, ca reacţie la furturile masive de metale din acea perioadă, în special a firelor electrice, distrugerea lifturilor etc., ceea ce punea în pericol securitatea energetică şi viaţa oamenilor.

Ulterior s-a constatat că Metalferos a devenit o sursă de finanţare pentru anumite partide şi politicieni, în special Partidul Democrat.

La finele anului 2009, primul guvern Filat de coaliţie AIE a inclus în programul său angajamentul de „demonopolizare a activităţilor de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, precum şi de export al acestora”.

Abia peste un an şi jumătate un proiect de lege privind demonopolizarea pieţei de comerţ şi export a deşeurilor metalelor feroase şi neferoase, care ar permite mai multor agenţi economici să obţină licenţe pentru acest gen de activitate, a ajuns în Parlament la propunerea Guvernului şi fracţiunii Partidului Liberal-Democrat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău