Republica Moldova a fost aleasă vicepreședinte a Consiliului Global al Turismului Medical

27 Mart. 2023, 09:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Mart. 2023, 09:35 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

În cadrul conferinței prilejuite de marcarea a 10 ani de la fondarea Consiliului Global al Turismului Medical, a fost realeasă conducerea organizației. Așadar, președinția va fi deținută de Ciprul de Nord, iar funcția de vicepreședinte a revenit Republicii Moldova (Asociația de Turismul Medical din Moldova), Croației, Indiei, Kazahstan și Germaniei.

„Pentru țara noastră, această funcție reprezintă o onoare și o mare responsabilitate, iar Asociația de Turism Medical se angajează să depună toate eforturile necesare pentru a atrage atenția țărilor lumii asupra posibilităților medicale existente în țara noastră. În acest sens, ne propunem să promovăm calitatea serviciilor medicale, a profesioniștilor din domeniu, a ofertelor de turism cultural și a imaginii Republicii Moldova pe plan internațional”, a scrie Asociația de Turism Medical din Moldova într-un comunicat.

De asemenea, pe agenda discuțiilor membrilor Consiliului, s-au aflat subiecte importante, cum ar fi creșterea numărului de călătorii globale în scopuri medicale, continuarea schimburilor de experiență pentru echipele de doctori și pentru studenții universităților de medicină la nivelul țărilor membre, precum și crearea unui Comitet de știință pe domeniul medical și turism medical.

Consiliul Global al Turismului medical cuprinde o rețea de 56 de țări membre.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 11:17 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile medii de consum în luna noiembrie 2023 au înregistrat o creștere moderată față de luna octombrie 2023, cu aproximativ 0,2%. Comparativ cu luna decembrie 2022, creșterea cumulativă de la începutul anului curent a fost de 4,7%, iar în ultimele 12 luni față de noiembrie 2022, inflația a atins 5,5%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Creșterea prețurilor în luna noiembrie 2023 față de octombrie 2023 a fost determinată în principal de majorările înregistrate în sectoarele produselor alimentare și mărfurilor nealimentare. Astfel, produsele alimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,3%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,1%, în timp ce mărfurile nealimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,9%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu circa 0,4%.

În cazul produselor alimentare, au fost înregistrate creșteri semnificative la ouă de găină cu 9,1%, legume cu 4,6%, în timp ce fructele au înregistrat o diminuare de 5,3%. În categoria mărfurilor nealimentare, prețurile la încălțăminte și confecții au crescut cu 2,6%, iar cele la combustibili și carburanți au scăzut cu 1,6%.

Totodată, în ceea ce privește serviciile prestate populației, tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice au înregistrat o scădere de 4,7%, iar compensațiile acordate de Guvern au dus la reduceri semnificative la gazul din rețea cu aproximativ 5,9%, la încălzirea centralizată și prepararea apei calde cu circa 18,0%.

Cu toate acestea, rata anuală a inflației a înregistrat o reducere constantă începând cu luna noiembrie a anului 2022, situându-se la 5,5% în noiembrie 2023, indicând o tendință moderată de creștere a prețurilor. Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția acestei situații și implementează măsuri pentru a gestiona impactul asupra populației și economiei.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, la prezentarea Raportului asupra inflației cu numărul 4 de la sfârșitul lunii noiembrie, a evidențiat că în luna octombrie inflația a revenit în intervalul de variație țintit de BNM.

În ultima prognoză BNM estima o inflație anuală de 6% la sfârșitul anului 2023 și de 4,6% în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău