Republica Moldova a primit credite externe record în primul trimestru al anului 2023

13 Iul. 2023, 15:19
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  bani.md
13 Iul. 2023, 15:19 // Uncategorized //  bani.md

În primele trei luni ale anului 2023, Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a împrumuturilor externe de stat, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit Ministerului Finanțelor, Moldova a obținut împrumuturi externe în valoare de 183,6 milioane de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 77% sau 80,3 milioane de dolari față de primul trimestru al anului 2022. Această creștere semnificativă în obținerea de fonduri externe indică încrederea sporită a creditorilor internaționali.

Analiza structurii intrărilor de împrumuturi externe de stat pe tipuri de creditori, arată că majoritatea acestora provin de la creditorii multilaterali. În special, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a transferat cea mai mare sumă de împrumuturi către Moldova în această perioadă, în valoare de 148,1 milioane de dolari, reprezentând aproximativ 80,7% din suma totală obținută. Fondul Monetar Internațional a acordat Moldovei un împrumut de 27,8 milioane de dolari, reprezentând 15,1% din suma totală, iar Asociația Internațională pentru Dezvoltare a acordat un împrumut de 6,6 milioane de dolari, reprezentând 3,6% din suma totală.

În plus, Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (FIDA) a furnizat un împrumut de 0,6 milioane de dolari (0,4% din suma totală), în timp ce Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare a acordat un împrumut de 0,4 milioane de dolari (0,2%). Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) a acordat cel mai mic împrumut, în valoare de 0,03 milioane de dolari (0,02% din suma totală).

Aceste împrumuturi externe de stat vor contribui la susținerea eforturilor de dezvoltare economică a Moldovei și la finanțarea proiectelor prioritare în diverse sectoare. Guvernul moldovean va utiliza aceste fonduri pentru a stimula creșterea economică, a îmbunătăți infrastructura, a sprijini reformele structurale și a promova dezvoltarea sustenabilă în întreaga țară.

Cu toate acestea, este important ca autoritățile moldovene să gestioneze împrumuturile în mod responsabil și să utilizeze aceste fonduri în mod eficient și transparent, pentru a asigura o dezvoltare economică durabilă și a reduce povara datoriei pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ