Republica Moldova nu mai este dependentă de gazele din Rusia, declară premierul Dorin Recean

18 Mai 2023, 14:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2023, 14:40 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul moldovean, Dorin Recean, a afirmat că republica nu mai este dependentă de gazul rusesc. Republica Moldova a reușit să nu mai consume combustibil din Rusia pentru că s-a conectat la rețeaua energetică europeană.

„Dacă (anterior) 100% din resursele energetice consumate de Republica Moldova erau din Rusia, acum republica poate face față fără aprovizionarea cu gaze şi fără electricitatea din Federația Rusă. Republica Moldova nu mai consumă gaze ruseşti. Este integrată în rețeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial”, le-a declarat Recean reporterilor.

Țara se află în starea de urgență, care a fost declarată, între altele, din cauza crizei energetice, care a apărut pe fondul problemelor cu deficitul de gaze și a creșterii bruşte a prețurilor la combustibili. Din decembrie 2022, compania Moldovagaz primește gaze din două surse – de la întreprinderea de stat Energocom și de la Gazprom din Rusia. Gazul rusesc este transportat în Transnistria, în timp ce restul Republicii Moldova utilizează gaze din rezervele acumulate (peste 200 de milioane de metri cubi).

Guvernul a raportat anterior că țara nu are propriile spații de depozitare, astfel că rezervele de gaze moldovenești sunt stocate în Ucraina și în România. În luna octombrie 2021, autoritățile moldovenești au convenit cu Gazprom să prelungească contractul privind furnizarea de gaze către republică. Holdingul rusesc Gazprom a precizat că își rezervă dreptul de a sista livrările de combustibil către Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău