Republica Moldova nu mai este dependentă de gazele din Rusia, declară premierul Dorin Recean

18 Mai 2023, 14:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2023, 14:40 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul moldovean, Dorin Recean, a afirmat că republica nu mai este dependentă de gazul rusesc. Republica Moldova a reușit să nu mai consume combustibil din Rusia pentru că s-a conectat la rețeaua energetică europeană.

„Dacă (anterior) 100% din resursele energetice consumate de Republica Moldova erau din Rusia, acum republica poate face față fără aprovizionarea cu gaze şi fără electricitatea din Federația Rusă. Republica Moldova nu mai consumă gaze ruseşti. Este integrată în rețeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial”, le-a declarat Recean reporterilor.

Țara se află în starea de urgență, care a fost declarată, între altele, din cauza crizei energetice, care a apărut pe fondul problemelor cu deficitul de gaze și a creșterii bruşte a prețurilor la combustibili. Din decembrie 2022, compania Moldovagaz primește gaze din două surse – de la întreprinderea de stat Energocom și de la Gazprom din Rusia. Gazul rusesc este transportat în Transnistria, în timp ce restul Republicii Moldova utilizează gaze din rezervele acumulate (peste 200 de milioane de metri cubi).

Guvernul a raportat anterior că țara nu are propriile spații de depozitare, astfel că rezervele de gaze moldovenești sunt stocate în Ucraina și în România. În luna octombrie 2021, autoritățile moldovenești au convenit cu Gazprom să prelungească contractul privind furnizarea de gaze către republică. Holdingul rusesc Gazprom a precizat că își rezervă dreptul de a sista livrările de combustibil către Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău