Revizuirea TVA pentru anul viitor. Ce produse s-ar putea ieftini

21 Sept. 2021, 09:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
21 Sept. 2021, 09:51 // Bani și Afaceri //  bani.md

Taxa cu Valoare Adăugată (TVA) ar putea fi revizuită pentru produsele alimentare, potrivit propunerilor pentru proiectul de politică fiscală pentru 2022 înaintate de Camera Americană de Comerț din Moldova.

Experiența statelor UE, arată că statele comunitare au stabilit o cotă uniformă redusă de TVA pentru toate produsele alimentare.

În același timp, Directiva 2006/112/CE recomandă statelor membre UE să aplice tarife reduse pentru produsele alimentare, inclusiv băuturile (altele decât băuturile alcoolice) destinate consumului uman și animal; precum și animale vii, semințe, plante și ingrediente utilizate în mod obișnuit în prepararea alimentelor; alimente utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele; pentru furnizarea de bunuri și furnizarea de servicii utilizate în producția agricolă, cu excepția bunurilor de capital, cum ar fi utilaje sau clădiri.

Mărimea cotei TVA la produsele alimentare din diferite țări diferă – de la 3% la 18%, iar media în UE este de 9%. În același timp, în unele țări din UE astfel de produse sunt complet scutite de TVA (0%). De exemplu, începând cu 1 ianuarie 2021, cota TVA pentru produsele agricole din Marea Britanie, Irlanda și Malta era de 0%, în Luxemburg – 3%, în Spania – și Italia – 4%, în Croația și Polonia – 5%, în Franța – 5, 5%, în Olanda – 6%, în Germania – 7%, din România – 9%, în Cehia, Austria, Finlanda – 10%, în Suedia – 12%, Portugalia și Grecia – 13%.

TVA în Republica Moldova este de 20%. O cotă redusă de 8% se aplică pâinii și produselor de panificație, pentru produsele zootehnice, animale în greutate vie, culturilor și produselor horticole în formă naturală, produse, importate și/sau furnizate în teritoriu, producerea zahărului din sfeclă de zahăr, importate și/sau furnizate pe teritoriul Moldovei. Pentru alimente și/sau băuturi, cu excepția produselor alcoolice, preparate sau nepregătite pentru consumul uman, împreună cu serviciile conexe care permit consumul imediat al acestora, desfășurate în cadrul activităților clasificate în secțiunea I a Clasificatorului de activități economice din Moldova, se aplică cota TVA de 12%.

Economiștii susțin că reducerea TVA, în cazul în care propunerea va fi acceptată, nu e obligatoriu că va influența și prețul. Totul rămâne la discreția comercianților.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o criză profundă a forței de muncă, atât din punct de vedere numeric, cât și calitativ, a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, în economia națională activează doar 854.000 de persoane, dintre care aproximativ 200.000 lucrează în sectorul bugetar, iar restul – puțin peste 600.000, în sectorul real. „Este o cifră dramatică, care nu s-a schimbat de peste 15 ani. Ne-am prăbușit din 1990 până în 2010, iar de atunci batem pasul pe loc”, a spus economistul.

Mai grav, afirmă el, este faptul că numărul moldovenilor care lucrează peste hotare este mai mare decât al celor activi în economia națională, ceea ce face din Moldova o situație aproape unică în lume pentru o țară cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

„În sectorul construcțiilor, spre exemplu, nu e atât problema că pleacă muncitori, ci că pleacă cei calificați și vin necalificați. Avem meserii unde îți trebuie ani de experiență ca să devii bun. Dacă pleacă cei care știu meserie și vin începători, e o catastrofă”, a explicat Ioniță.

El a subliniat că fluctuația personalului a devenit alarmantă, în special în sectoarele critice. „În Horeca, 60% din angajați se schimbă într-un an. Dacă la restaurant mai poți accepta o farfurie adusă stângaci, în construcții, în medicină sau în educație, această instabilitate devine periculoasă”.

Economistul a adus în discuție și un aspect sensibil: segregarea forței de muncă în funcție de calificare. Cei mai buni pleacă, cei slab pregătiți rămân. „Nu e citatul meu, dar un antreprenor din sud mi-a spus clar: în Moldova au rămas doar prudevoi musări. Adică cei mai slabi, mai vulnerabili”, a afirmat Ioniță.

Acesta leagă creșterea sărăciei absolute din Moldova exact de această migrație selectivă. „Nu că s-au înmulțit săracii, ci pentru că cei tineri și mai înstăriți au plecat, iar în țară au rămas doar cei vulnerabili. Așa e și cu piața muncii”.

În 2023, forța de muncă a scăzut cu 33.000 de persoane, dintre care 31.000 doar în agricultură, în timp ce sectorul bugetar a crescut ușor. „E o degradare continuă, iar ce e mai grav e că nu vine din interior o reechilibrare. Nu doar că pleacă, dar pleacă cei mai buni, iar cei care vin nu știu meserie”.

Ioniță spus că cea mai mare dramă a economiei moldovenești nu este doar lipsa oamenilor, ci pierderea calității acestora: „Avem din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slab pregătiți”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO