Taxa cu Valoare Adăugată (TVA) ar putea fi revizuită pentru produsele alimentare, potrivit propunerilor pentru proiectul de politică fiscală pentru 2022 înaintate de Camera Americană de Comerț din Moldova.
Experiența statelor UE, arată că statele comunitare au stabilit o cotă uniformă redusă de TVA pentru toate produsele alimentare.
În același timp, Directiva 2006/112/CE recomandă statelor membre UE să aplice tarife reduse pentru produsele alimentare, inclusiv băuturile (altele decât băuturile alcoolice) destinate consumului uman și animal; precum și animale vii, semințe, plante și ingrediente utilizate în mod obișnuit în prepararea alimentelor; alimente utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele; pentru furnizarea de bunuri și furnizarea de servicii utilizate în producția agricolă, cu excepția bunurilor de capital, cum ar fi utilaje sau clădiri.
Mărimea cotei TVA la produsele alimentare din diferite țări diferă – de la 3% la 18%, iar media în UE este de 9%. În același timp, în unele țări din UE astfel de produse sunt complet scutite de TVA (0%). De exemplu, începând cu 1 ianuarie 2021, cota TVA pentru produsele agricole din Marea Britanie, Irlanda și Malta era de 0%, în Luxemburg – 3%, în Spania – și Italia – 4%, în Croația și Polonia – 5%, în Franța – 5, 5%, în Olanda – 6%, în Germania – 7%, din România – 9%, în Cehia, Austria, Finlanda – 10%, în Suedia – 12%, Portugalia și Grecia – 13%.
TVA în Republica Moldova este de 20%. O cotă redusă de 8% se aplică pâinii și produselor de panificație, pentru produsele zootehnice, animale în greutate vie, culturilor și produselor horticole în formă naturală, produse, importate și/sau furnizate în teritoriu, producerea zahărului din sfeclă de zahăr, importate și/sau furnizate pe teritoriul Moldovei. Pentru alimente și/sau băuturi, cu excepția produselor alcoolice, preparate sau nepregătite pentru consumul uman, împreună cu serviciile conexe care permit consumul imediat al acestora, desfășurate în cadrul activităților clasificate în secțiunea I a Clasificatorului de activități economice din Moldova, se aplică cota TVA de 12%.
Economiștii susțin că reducerea TVA, în cazul în care propunerea va fi acceptată, nu e obligatoriu că va influența și prețul. Totul rămâne la discreția comercianților.