Autoritățile vor să reglementeze tranzacțiile cu monedele virtuale, iar la sfârșitul lunii martie deputații au votat introducerea în legislație a termenului de monedă virtuală.
„Prin intermediul modificărilor operate la Legea nr. 308/2017 se stabilește interdicția de prestare a serviciilor privind activele virtuale pe teritoriul Republicii Moldova, cu precizarea tipurilor de activități care cad sub incidența serviciilor privind activele virtuale”, se arată într-un răspuns al BNM pentru BANI.MD.
Banca centrală spune că, persoanele rezidente vor putea realiza tranzacții cu prestatorii de servicii privind activele virtuale autorizați în alte state, însă doar cu respectarea unor cerințe legale stabilite în scopul diminuării riscurilor asociate acestor tipuri de tranzacții. Este vorba de posibilitatea de efectuare a tranzacțiilor doar prin intermediul conturilor speciale deschise în acest scop; interdicția de realizare a acestor tipuri de tranzacții în mod ocazional; obligația de aplicare a măsurilor de precauție sporită, precum și impunerea unei limite privind volumul lunar de tranzacționare care nu trebuie depășească cumulativ echivalentul sumei de 50 000 lei pe parcursul unei luni. Prestarea serviciilor privind activele virtuale contrar interdicției legale poate atrage, după caz, răspunderea contravențională sau penală, iar pentru nerespectarea obligațiilor noi privind tranzacțiile cu activele virtuale, entităților raportoare le pot fi aplicate sancțiuni potrivit Legii nr. 75/2020.
„Noile prevederi vor intra în vigoare la 1 iulie 2023. Până la data intrării în vigoare, se menține instrucțiunea BNM pentru entitățile raportoare de încetare a facilitării/ intermediarii plăților din/ în adresa prestatorilor de servicii privind activele virtuale”, mai spune BNM.
Potrivit experților de la 911 Metallurgist, în Republica Moldova, pentru minarea unui Bitcoin prețul este de circa 16.926 de dolari, cost care ne plasează pe locul 36 în lume. Profitul pentru minerii aflați pe teritoriul Moldovei, ar fi de aproximativ 2.829 de dolari la fiecare Bitcoin minat.
Extracția de Bitcoin este procesul prin care noi monede virtuale sunt pusei în circulație. Este, de asemenea, modalitatea prin care rețeaua confirmă noile tranzacții și reprezintă o componentă esențială pentru întreținerea și dezvoltarea registrului blockchain. „Mineritul” se realizează cu ajutorul unui hardware sofisticat care rezolvă o problemă matematică de calcul extrem de complexă. Primul computer care găsește soluția la această problemă primește următorul bloc de bitcoini și procesul începe din nou.
Atunci când cineva minează Bitcoin, ceea ce face de fapt este să adauge și să verifice o nouă înregistrare de tranzacție în blockchain – registrul bancar descentralizat în care se tranzacționează și se distribuie criptomonedele.