Revoluție în agricultura ucraineană! Tractoarele vor fi dotate cu tehnologie de deminare a terenurilor agricole

24 Ian. 2023, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Ian. 2023, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

O companie ucraineană din orașul Vinnytsia a venit cu o soluție pentru detectarea minelor de pe terenurile agricole. Firma „Frendt” a dezvoltat un dispozitiv pentru detectarea minelor, care este montat pe utilaje agricole.

Multe firme din domeniul agriculturii au avut de suferit din cauza pericolului reprezentat de minele împrăștiate pe diverse câmpuri cu potențial agricol de pe teritoriul Ucrainei.

Compania din Vinnytsia, „Frendt” (Frendt LLC), a dezvoltat un dispozitiv pentru detectarea minelor în câmp. Noutatea sistemului este că acesta este gândit să fie montat pe mașini agricole, a anunțat viceprimarul orașului Vinnytsia, Andriy Ocheretny. Oficialul a subliniat că pământul va putea fi din nou folosit pentru agricultură, iar că procesul de deminare se desfășoară la distanță.

„Aceasta este o soluție extrem de utilă pentru acele regiuni din Ucraina care au fost sub ocupație sau au suferit ca urmare a ostilităților. Mulțumită dezvoltatorilor din Vinnytsia, regiunile Kiev, Cernihiv, Sumy, Harkov și Mykolaiv vor putea, în curând, să recupereze terenurule pentru cultivarea lor în siguranță”, a spus viceprimarul orașului Vinnytsia pe pagina sa de Facebook.

Tehnologia de deminare de pe utilajele agricole funcționează pe tractoare. Pe ambele părți ale utilajului agricol sunt atașate detectoare de metale, care, de fapt, monitorizează posibilul pericol și transmit imediat informații în camera de control. În cazul detectării minelor, echipamentul special se oprește din mișcare și așteaptă o comandă de la operator.

„Această dezvoltare nu numai că va simplifica semnificativ activitatea serviciilor care deminează teritoriile, dar va salva și viețile oamenilor”, a mai punctat Andryi Ocheretny.

Minele reprezintă un obstacol major pentru fermierii care nu mai pot să își exploateze terenurile agricole. Este și cazul Agrogeofizika, companie care își desfășoară activitatea în regiunea Harkov și care nu poate opera din punct de vedere economic din cauza problemei de exploatare a teritoriilor minate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău