Rezidenții MITP, îndemnați să participe la Moldova Innovation Awards 2023. Au șansa să-și prezinte serviciile

25 Mai 2023, 18:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Mai 2023, 18:02 // Actual //  bani.md

Antreprenorii din industriile tech și creativă au șansa de a-și prezenta produsele și serviciile inovatoare în cadrul concursului Moldova Innovation Awards 2023 (MIA), organizat în premieră în țara noastră. Concursul, lansat de Moldova Innovation Technology Park, recunoaşte şi promovează produse, servicii şi iniţiative digitale remarcabile ale companiilor locale de tehnologie, fiind o rampă de lansare pentru inovaţiile moldoveneşti pe scena mondială. Participarea la concurs este complet gratuită, iar cele mai bune inovații create în industria locală a tehnologiei informației vor fi premiate.

La prima ediție a Moldova Innovation Awards pot participa doar rezidenții MITP, care reprezintă cea mai mare comunitate antreprenorială în domeniul tech la nivel local și internațional, reunind peste 1.400 de companii și 19.000 de angajați.
Toți doritorii se pot înscrie aici, procedura de depunere a cererii fiind extrem de simplă. Cei interesați ar trebui însă să se grăbească, întrucât termenul limită de înscriere la concurs este 30 mai.

Premiile sunt împărţite în cinci categorii, fiecare evidenţiind un domeniu specific de realizare: Cel mai bun produs inovativ, Cel mai bun serviciu inovativ, Iniţiativa de Impact a anului, Rising STARTup şi Premiul special din partea juriului.

Concursul se desfășoară în cinci etape, în perioada 10 mai-15 iunie, iar fiecare categorie va avea câte un câștigător ales de un juriu internațional. Printre membrii juriului se numără:

  1. Angelos Angelou – Founder & CEO at AngelouEconomics & International Accelerator, USA
  2. Ion Sturza – President Fribourg Capital, Romania
  3. Manisha Arial – Global Lead for  Digital Development at Chemonics International, USA
  4. Mateusz Majewski – Area Vice President South Eastern Europe at UiPath, Poland
  5. Rick Rasmussen – Industry Fellow for the Sutardja Center for Entrepreneurship and Technology, University of California, Berkeley, USA
  6. Vasile Tofan – Senior partner at Horizon Capital, Moldova & Ukraine
  7. Victor Guzun – Digitization Policy Expert, Moldova & Estonia
  8. Vitalie Eșanu – Founder & CTO at Soofragio, Moldova

„Rezidenții MITP trebuie să se înregistreze la această competiție, în primul rând, pentru a face un pic de agitație în echipă. În rutina zilnică, echipele au riscul de a se plictisi, iar astfel de concursuri dinamizează toate procesele de muncă. De asemenea, participarea la astfel de evenimente aduce companiei un fel de “brand recognition”, șansa de a obține vizibilitate, în special pentru clienții din afara țării.

În ultimii ani, industria IT a început să se dezvolte mult în Republica Moldova și sunt deja foarte multe companii IT care aduc un aport mare la economia țării”, a declarat antreprenorul Vitalie Eșanu, care este și membru al juriului.

Fiecare câștigător al competiției va primi un trofeu și o diplomă, precum și premii cum ar fi:

  • Apariție în publicații media de top (ex. Forbes, TechCrunch)
  • Acoperirea totală sau parțială a costurilor pentru participarea la conferințe / summit-uri / expoziții / evenimente internaționale;
  • Certificari / traininguri internationale pentru membrii echipei;
  • Ore de mentorat / consultanță de catre firme de consultanță de top;
  • Premii bănești oferite de partenerii și sponsorii competiției;

Câștigătorii Moldova Innovation Awards vor fi anunțați în cadrul ceremoniei Gala Awards care va avea loc la în data de 15 iunie, ca parte a Moldova Digital Summit 2023 din Chișinău. Concursul Moldova Innovation Awards 2023 este inițiat și organizat de Moldova Innovation Technology Park în parteneriat cu Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) și Proiectul Tehnologiile Viitorului (Future Technologies Activity) finanțat de USAID, Suedia și UK aid, implementat de Chemonics International.

Pentru orice întrebări și/sau informații despre Moldova Innovation Awards, puteți accesa site-ul www.awards.mitp.md, trimite mesaje pe awards@mitp.md sau suna la telefonul: +373 79 40 99 11.

Moldova Innovation Technology Park adună cea mai mare comunitate de antreprenori și talente din domeniul tehnologic din Moldova și din alte țări străine, cum ar fi SUA, România, UE sau CSI.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală