Rolul femeii în consolidarea păcii discutat de UN Women și Centrul „Resonance” din stânga Nistrului

06 Iul. 2022, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2022, 09:21 // Actual //  MD Bani

Reprezentarea și participarea egală și deplină a femeilor la procesele de consolidare a păcii și eforturile depuse de acestea pentru dezvoltarea durabilă la nivel local, constituie o abordare esențială în vederea sporirii încrederii între comunitățile celor două maluri ale Nistrului.

Având în vedere mandatul său, de a milita pentru respectarea drepturilor femeilor și promovarea egalității de gen, UN Women facilitează o serie de activități cu promotorii/oarele egalității de gen, pentru a identifica cauzele inegalităților de gen persistente și, ulterior, pentru a face recomandări ca vocea femeilor din comunități să fie auzită, inclusiv în procesele de pace.

Astfel, UN Women colaborează cu Centrul de Dezvoltare și Susținere a Inițiativelor Cetățenilor „Resonance” în scopul implementării unor activități de promovare și consolidare a participării femeilor la procesele decizionale, pentru a spori reziliența economică și socială a comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului.

În vederea implementării agendei ce vizează îndeplinirea obiectivelor comune de dezvoltare durabilă, inclusiv de consolidare a păcii din perspectiva de gen, și integrând recomandările Comitetului ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW), Centrul „Resonance”, în colaborare cu UN Women și sprijinul financiar al Suediei, facilitează crearea și consolidarea a 3 platforme de discuții pentru femei. Astfel, femeile vor avea posibilitatea să discute diverse subiecte legate de problemele și impedimentele cu care se confruntă zi de zi, dar și să le adreseze prin prisma drepturilor femeilor, promovând totodată rolul femeilor și participarea acestora în procesele de consolidare a păcii din perspectiva economică și socială.

Inițiativa lansată prevede crearea și consolidarea unor platforme de discuții în 3 localități de pe malul stâng al Nistrului – satul Roghi din raionul Dubăsari, orașele Rîbnița și Bender, având ca obiective:

  • Identificarea problemelor locale, darși a soluțiilor din perspectiva de gen și a securității umane;
  • Promovarea drepturilor, rolului şi participării femeilor în procesul decizional și de soluționare a conflictelor din punct de vedere economic şi social;
  • Asigurarea participării egale și cu impact a femeilor la procesele publice, devenind astfel exemple demne de urmat, inclusiv prin împărtășirea bunelor practici și a lecțiilor învățate;
  • Promovarea incluziunii sociale și soluționarea problemelor cu care se confruntă femeile din grupurile vulnerabile;
  • Dezvoltarea unei cooperări fructuoase cu structurile locale, organizațiile internaționale, organizațiile societății civile și sectorul privat;
  • Schimb de experiență între cluburile de femei, asociații formale și informale, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Astfel, la 29 iunie 2022, în satul Roghi din raionul Dubăsari, a avut loc întrunirea membrelor Platformei de Discuții a Femeilor și a reprezentantelor și reprezentanților UN Women Moldova și Centrului „Resonance”.  În cadrul evenimentului Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, a accentuat rolul esențial al acestor dialoguri pentru comunitate.

„Reprezentarea și implicarea egală a femeilor și bărbaților, inclusiv a celor din grupurile vulnerabile, în procesele de identificare și soluționare a problemelor locale, va contribui în mod eficient la dezvoltarea economică și socială durabilă și pașnică a comunității.”

„Astfel de platforme de discuții ale femeilor sunt deosebit de importante pentru promovarea unor inițiative cu impact, care vor consolida securitatea socială și economică în localitățile lor, răspunzând problemelor locale din perspectiva dimensiunii de gen și contribuind totodată, la îmbunătățirea statutului femeilor în societate” a menționat Alexandr Gonchar, directorul executiv al Centrului de Dezvoltare și Susținere a Inițiativelor Cetățenilor „Resonance”.

Pe termen lung, crearea platformelor de discuții urmărește asigurarea continuității întrunirilor  între membrele acestora în mod regulat, pentru a fi dezbătute problemele cu care se confruntă locuitorii comunităților respective și identificarea unor soluții fezabile. De asemenea, se dorește implementarea unor măsuri eficiente pentru sporirea implicării participantelor în procesele decizionale, cât și pentru a asigura sustenabilitatea platformei în ansamblu, contribuind astfel la consolidarea încrederii și cooperări între cele două maluri ale Nistrului.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău