Rusia a încheiat un acord cu talibanii din Afganistan. Ce cantitate de petrol, gaz și grâu vor primi, la prețuri reduse

29 Sept. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Sept. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a încheiat un acord economic cu talibanii care controlează Afganistanul, relatează Reuters.

Ministrul afgan interimar al comerțului și industriei, Haji Nooruddin Azizi, a anunțat că acordul, provizoriu, prevede furnizarea de benzină, motorină, gaz și grâu. El a precizat că prețurile cerute de Rusia vor fi mai mici decât cele ale pieței, fără a le face însă publice.

Potrivit acordului, Afganistanul va primi în fiecare an de la Rusia aproximativ 1 milion de tone de benzină, 1 milion de tone de motorină, 500.000 de tone de gaz petrolier lichefiat şi 2 milioane de tone de grâu.
Acordul va fi semnat pe termen lung după o perioadă de tranzacție, a mai spus ministrul.
Acesta este primul acord economic internațional important încheiat de talibani de când au revenit la putere, în urmă cu peste un an.

Gruparea islamistă, care a luptat 20 de ani cu forțele occidentale și cu cele afgane înainte de a intra în Kabul, în timpul retragerii americanilor, nu este recunoscută oficial de nicio țară.

Guvernul taliban nu este recunoscut oficial nici de Rusia, însă țara a găzduit lideri ai mișcării înainte de căderea Kabulului. În plus, ambasada Rusiei este una dintre puținele care au rămas deschise în capitala afgană.

Autoritățile de la Moscova nu au făcut comentarii în legătură cu acordul semnat, mai notează Reuters.

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

După aproape un an de război, armata Ucrainei încă rezistă în fața celei considerate a doua putere militară a lumii, iar parte din succes este atribuit șefului de Stat Major, generalului Valeri Zalujnîi.

El și-a petrecut ultimii ani reformând armata ucraineană în pregătirea invaziei despre care vorbea în urmă cu câțiva ani, scrie Business Insider.

„Pentru noi, pentru armată, războiul a început în 2014. Pentru mine personal în iulie 2014. Și habar n-aveam ce era cu adevărat războiul în 2014.

Citisem foarte multe cărți, absolvisem toate academiile cu medalie de aur, înțelegeam totul teoretic, dar nu înțelegeam ce înseamnă cu adevărat războiul. Dar în opt ani de război, până în 2022, atât eu, cât și oameni ca mine am înțeles totul perfect.

Tot ce am făcut atunci când a început agresiunea pe scară largă a fost să punem în aplicare nu doar cunoștințele noastre, pe care le aveam deja în 2014, ci și abilitățile și experiența pe care le-am dobândit de atunci. Și cea mai importantă experiență pe care am avut-o și cea pe care am practicat-o aproape ca pe o religie este că rușii și orice alți inamici trebuie uciși, și, cel mai important, nu ar trebui să ne fie frică să o facem. Și asta facem“, spune șeful de Stat Major al armatei SUA.

Valeri Zalujnîi s-a născut în 1973 într-o garnizoană militară sovietică, situată la nord-vest de capitala Kiev. El s-a născut în garnizoană pentru că tatăl său era staționat acolo, dar nu este clar ce grad militar avea tatăl său.

Deși la un moment dat s-a gândit să se facă comediant, actualul șef al Armatei Ucrainei s-a hotărât să îi calce pe urme tatălui său.

Valeri Zalujnîi s-a alăturat Institutului Forțelor Terestre al Academiei Militare din Odesa la începutul anilor 1990, chiar când s-a prăbușit Uniunea Sovietică. Câțiva ani mai târziu, a urmat Academia Națională de Apărare din Kiev pe care a absolvit-o în 2007. Din 2007 până în 2013, Valeri Zalujnîi a avansat rapid, ocupând câteva posturi militare, inclusiv cel de comandant al unei brigăzi mecanizate.

În 2020, a făcut un master în relații internaționale, la Academia Ostroh. De asemenea, a participat la multe antrenamente NATO în afara Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău