Rusia ar putea avea profituri record din exportul de gaz și petrol, dacă cei mai mari clienți ai săi nu impun embargo

05 Apr. 2022, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Apr. 2022, 11:25 // Actual //  MD Bani

Economia Rusiei a fost zdruncinată în prima lună a războiului cu Ucraina însă ar putea avea profituri record în urma vânzărilor de gaze naturale și petrol, dacă unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi nu vor stopa importurile de energie, arată o analiză realizată de Bloomberg.

Astfel, Bloomberg Economics prognozează că Rusia va încasa aproape 321 de miliarde de dolari din exporturile de energie în acest an. Creștere va reprezenta mai mult de o treime față de 2021. De asemenea, analiștii spun că țara va avea un excedent al balanței comerciale record despre care Institutul Financiar Internațional spune că ar putea ajunge la 240 de miliarde de dolari.

„Cel mai important factor pentru actualul excedent al balanței comerciale al Rusiei continuă să arate solid”, arată, într-un raport, economiștii IFI conduși de Robin Brooks. „Cu actualele sancțiuni aplicate, fluxurile substanțiale de valută forte care intră în Rusia par că vor continua”.

Cifrele menționate mai sus s-ar putea schimba radical în cazul unui embargo asupra vânzărilor de energie. Chiar și fără embargo, exporturile de petrol ale Rusiei sunt deja în scădere.

Mulți dintre clienții tradiționali ai țării caută să cumpere din altă parte și aleg să nu semneze noi contracte cu furnizorii ruși, în contextul condamnării extinse a agresiunii președintelui Vladimir Putin. Alții, precum India, beneficiază de reduceri mari la importuri.

Petrolul și gazele naturale reprezintă aproape jumătate din exporturile Rusiei și au contribuit cu aproape 40% la veniturile bugetare de anul trecut.

Combinația dintre o depreciere acută a rublei și un preț mai mare în dolari pentru petrol va genera 103 miliarde de dolari suplimentari la veniturile bugetare din acest an, potrivit TS Lombard.

Deși livrările de energie au scăzut, șocul asupra importurilor și cererii interne va fi atât de sever încât actuala balanță comercială, cea mai largă măsură a comerțului și serviciilor, ar putea ajunge la un nou maxim istoric după recordul de 120 de miliarde de dolari de anul trecut.

Având în vedere că șocurile inflației și scăderea veniturilor deja lovesc consumatorii ruși, economiștii Goldman Sachs prevăd o cădere de 20% a importurilor în 2022, dublu față de declinul așteptat în rândul exporturilor.

Cu toate acestea, o balanță comercială sănătoasă nu va salva Rusia de la o adâncă recesiune, dar va ajuta la susținerea cheltuielilor guvernamentale într-o vreme în care guvernul nu are acces la piețele de capital internaționale. Analiștii TS Lombard spun că rata de schimb a rublei este susținută de actualele fluxuri care intră în țară, în contextul în care sancțiunile au înghețat mare parte din rezervele valutare ale băncii centrale.

Abilitatea Rusiei de a vinde petrol și gaze în străinătate ar putea fi singurul lucru care ține economia de la a cădea într-un colaps financiar și mai mare.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău