Rusia ar putea avea profituri record din exportul de gaz și petrol, dacă cei mai mari clienți ai săi nu impun embargo

05 Apr. 2022, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Apr. 2022, 11:25 // Actual //  MD Bani

Economia Rusiei a fost zdruncinată în prima lună a războiului cu Ucraina însă ar putea avea profituri record în urma vânzărilor de gaze naturale și petrol, dacă unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi nu vor stopa importurile de energie, arată o analiză realizată de Bloomberg.

Astfel, Bloomberg Economics prognozează că Rusia va încasa aproape 321 de miliarde de dolari din exporturile de energie în acest an. Creștere va reprezenta mai mult de o treime față de 2021. De asemenea, analiștii spun că țara va avea un excedent al balanței comerciale record despre care Institutul Financiar Internațional spune că ar putea ajunge la 240 de miliarde de dolari.

„Cel mai important factor pentru actualul excedent al balanței comerciale al Rusiei continuă să arate solid”, arată, într-un raport, economiștii IFI conduși de Robin Brooks. „Cu actualele sancțiuni aplicate, fluxurile substanțiale de valută forte care intră în Rusia par că vor continua”.

Cifrele menționate mai sus s-ar putea schimba radical în cazul unui embargo asupra vânzărilor de energie. Chiar și fără embargo, exporturile de petrol ale Rusiei sunt deja în scădere.

Mulți dintre clienții tradiționali ai țării caută să cumpere din altă parte și aleg să nu semneze noi contracte cu furnizorii ruși, în contextul condamnării extinse a agresiunii președintelui Vladimir Putin. Alții, precum India, beneficiază de reduceri mari la importuri.

Petrolul și gazele naturale reprezintă aproape jumătate din exporturile Rusiei și au contribuit cu aproape 40% la veniturile bugetare de anul trecut.

Combinația dintre o depreciere acută a rublei și un preț mai mare în dolari pentru petrol va genera 103 miliarde de dolari suplimentari la veniturile bugetare din acest an, potrivit TS Lombard.

Deși livrările de energie au scăzut, șocul asupra importurilor și cererii interne va fi atât de sever încât actuala balanță comercială, cea mai largă măsură a comerțului și serviciilor, ar putea ajunge la un nou maxim istoric după recordul de 120 de miliarde de dolari de anul trecut.

Având în vedere că șocurile inflației și scăderea veniturilor deja lovesc consumatorii ruși, economiștii Goldman Sachs prevăd o cădere de 20% a importurilor în 2022, dublu față de declinul așteptat în rândul exporturilor.

Cu toate acestea, o balanță comercială sănătoasă nu va salva Rusia de la o adâncă recesiune, dar va ajuta la susținerea cheltuielilor guvernamentale într-o vreme în care guvernul nu are acces la piețele de capital internaționale. Analiștii TS Lombard spun că rata de schimb a rublei este susținută de actualele fluxuri care intră în țară, în contextul în care sancțiunile au înghețat mare parte din rezervele valutare ale băncii centrale.

Abilitatea Rusiei de a vinde petrol și gaze în străinătate ar putea fi singurul lucru care ține economia de la a cădea într-un colaps financiar și mai mare.

Realitatea Live

13 Apr. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova se câștigă cel ma mic salariul din Europa, echivalentul a 4 euro/oră (12 354 de lei salaiul mediu pentru anul 2023), dacă ar fi inclusă în clasament. Visual Capitalist a realizat o hartă “termică” care reprezintă salariul mediu orar (în euro), în Europa. Cu cât nuanța este mai albastră, cu atât salariul orar este mai mare. Aceasta este realizată pe baza datelor Eurostat privind costul forței de muncă, ce includ salarii și sporuri/ indemnizații.

Luxemburg, capitala serviciilor financiare din Europa, are cel mai mare salariu mediu (47,2 euro/oră) de pe continent. Țara are, de asemenea, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.

“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est, ceea ce reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, notează Visual Capitalist.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră,România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, după cum arată datele Eurostat.

Eurostat: Decalaje semnificative între statele UE

Costurile medii orare maschează decalaje semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, notează Eurostat, în cele mai recente date, publicate luna trecută. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Cele mai scăzute costuri orare cu forţa de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) şi Ungaria (12,8 euro), iar cele mai ridicate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) şi Belgia (47,1 euro), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Costurile medii orare cu forţa de muncă în întreaga economie erau estimate anul trecut la 31,8 euro în UE şi la 35,6 euro în zona euro, comparativ cu 30,2 euro în UE şi 34 euro în zona euro, în 2022.

Sectoarele din Moldova au avut cele mai mari salarii în trimestrul patru al anului 2023?

informații și comunicații– 31,4 mii lei;

activități financiare și de asigurări – 25,7 mii lei;

producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 19,6 mii lei;

alte servicii – 16,8 mii lei;

sectorul administrație publică, apărare și asigurări sociale – 15,6 mii lei.

Unde sunt cele mai mici salarii?

activități de cazare și alimentație publică – 8,2 mii lei;

agricultură, silvicultură și pescuit – 8,8 mii lei;

activități de servicii administrative și activități de servicii suport – 9,7 mii lei;

artă, recreere și agrement – 10 mii lei;

operațiuni cu bunuri imobile – 10,4 mii lei.

Pe parcursul anului, numărul mediu al salariaților a crescut cu 0,6%.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

activități de cazare și alimentație publică – cu 26%;

comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor – cu 5,5%;

informații și comunicații – cu 4,8%.

Cele mai semnificative descreșteri s-au înregistrat în activitățile:

industria extractivă – cu 8,7%;

tranzacții imobiliare – cu 7,3%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău