Rusia are o rezervă uriașă de valută! UE a anunțat începutul confiscării

17 Ian. 2024, 13:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2024, 13:38 // Actual //  bani.md

Țările UE au început să pună în aplicare propunerea Comisiei Europene de a utiliza încasările primite din 300 de miliarde de dolari din active rusești înghețate în interesul Ucrainei, a declarat ministrul belgian de Finanțe Vincent van Peteghem, care și-au confirmat „intenția fermă de a trece rapid mai departe”. „Lucrările la nivel tehnic au început deja și vom face progrese rapide”, a subliniat van Petegem.

Activele Băncii Centrale Ruse în valoare de 300 de miliarde de dolari au fost înghețate de țările G7 și Australia în 2022, după izbucnirea războiului din Ucraina. Mai mult de 220 de miliarde de dolari sunt deținute în UE: acestea includ numerar și obligațiuni guvernamentale în euro, dolari și alte valute. Kievul a cerut în repetate rânduri ca aceste fonduri să fie transferate pentru a reconstrui țara.

Președintele ucrainean Vladimir Zelensky a menționat că acesta ar fi un pas „echitabil și legal”, precum și un semnal pentru toți „potențialii agresori” din lume. În decembrie 2023, Comisia Europeană a aprobat un mecanism de impozitare a profiturilor din activele rusești înghețate și a permis ca fondurile primite (impozitul excepțional) să fie folosite pentru a ajuta Ucraina. Sa raportat că CE se așteaptă să strângă până la 15 miliarde EUR în aceste scopuri.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că va lua în considerare confiscarea bunurilor rusești „furt total”. Secretarul de presă prezidențial rus Dmitri Peskov a amenințat țările occidentale cu proceduri judiciare, iar ministrul de finanțe Anton Siluanov a promis un răspuns în oglindă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău