Țările UE au început să pună în aplicare propunerea Comisiei Europene de a utiliza încasările primite din 300 de miliarde de dolari din active rusești înghețate în interesul Ucrainei, a declarat ministrul belgian de Finanțe Vincent van Peteghem, care și-au confirmat „intenția fermă de a trece rapid mai departe”. „Lucrările la nivel tehnic au început deja și vom face progrese rapide”, a subliniat van Petegem.
Activele Băncii Centrale Ruse în valoare de 300 de miliarde de dolari au fost înghețate de țările G7 și Australia în 2022, după izbucnirea războiului din Ucraina. Mai mult de 220 de miliarde de dolari sunt deținute în UE: acestea includ numerar și obligațiuni guvernamentale în euro, dolari și alte valute. Kievul a cerut în repetate rânduri ca aceste fonduri să fie transferate pentru a reconstrui țara.
Președintele ucrainean Vladimir Zelensky a menționat că acesta ar fi un pas „echitabil și legal”, precum și un semnal pentru toți „potențialii agresori” din lume. În decembrie 2023, Comisia Europeană a aprobat un mecanism de impozitare a profiturilor din activele rusești înghețate și a permis ca fondurile primite (impozitul excepțional) să fie folosite pentru a ajuta Ucraina. Sa raportat că CE se așteaptă să strângă până la 15 miliarde EUR în aceste scopuri.
Kremlinul a declarat în repetate rânduri că va lua în considerare confiscarea bunurilor rusești „furt total”. Secretarul de presă prezidențial rus Dmitri Peskov a amenințat țările occidentale cu proceduri judiciare, iar ministrul de finanțe Anton Siluanov a promis un răspuns în oglindă.