Rusia câştigă de pe urma crizei alimentare mondiale la a cărei declanşare a ajutat

25 Mai 2022, 05:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Mai 2022, 05:34 // Actual //  bani.md

Războiul purtat împotriva Ucrainei a făcut ca Rusia să se numere printre cei mai mari câştigători ai crizei alimentare mondiale declanşate de acesta, scrie Bloomberg.

Războiul a blocat exporturile de cereale ale Ucrainei pe cale mari­timă, această perturbare, dublată de temperaturile ridicate şi secetele care afectează culturile de grâu din alte părţi ale lumii, trimiţând preţurile grâului la maxime aproape record.
Rusia a continuat să-şi exporte grâul la preţuri acum mai ridicate, găsind cumpărători dornici şi generând venituri mai mari pe tonă. Ţara se aşteaptă de asemenea la o recoltă bună de grâu în sezonul următor, sugerând că aceasta va continua să profite de pe urma acestei situaţii.

Preţurile grâului au crescut cu peste 50% în acest an, iar Kremlinul a colectat venituri de 1,9 miliarde de dolari de pe urma taxelor pe exporturile de grâu până  în acest sezon, potrivit estimărilor com­paniei de consultanţă în agricultură SovEcon.

Deşi a întâmpinat unele probleme imediat după invazie, Rusia îşi exportă acum produsele agricole într-un ritm mai alert decât anul trecut. Aceasta a livrat chiar unele volume către Israel, care adesea cumpără din Ucraina.

Rusia a reuşit practic să-şi pună pe tuşă un rival cheie, potrivit lui Hugo Boudet, analist la AgFlow, acesta remacând că între 1 aprilie şi 23 mai aceasta şi-a crescut semnificativ exporturile de cereale către ţări ca Turcia şi Iran faţă de anul trecut.

Trendurile actuale se vor menţine probabil în viitorul apropiat. În Ucraina, fermierii plantează pentru sezonul viitor sub ameninţarea bombelor, în timp ce Rusia este aşteptată să aibă o recoltă record în noul sezon graţie vremii favorabile. Rusia domină de asemenea exporturile de ulei de floarea-soarelui de la începutul războiului.

În timp ce vistieria statului rus se umple cu venituri de pe urma exporturilor de materii prime, cetăţenii ţării suferă de pe urma inflaţiei în accelerare. Rusia este autosuficientă în materii prime ca cerealele şi zahărul, dar depinde de importuri pentru orice altceva, de la ambalaje la alimente procesate şi ingrediente esenţiale.

Inflaţia alimentară se situează la cel mai ridicat nivel din 2004 cel puţin.
Economiştii avertizează că aprecierea puternică înregistrată în ultima vreme de rublă riscă să afecteze veniturile la budget şi competitivitatea la export a ţării.

Rubla îşi continuă raliul ce a împins-o către cel mai ridicat nivel în raport cu dolarul din ultimii patru ani. Moneda rusească a avansat ieri pentru a cincea zi consecutiv în raport cu dolarul chiar şi după ce ţara a relaxat controalele de capital prin reducerea volumului de valută pe care exportatorii trebuie să-l convertească.

Moneda rusească este de departe cea mai performantă la nivel mondial în acest an, cu un avans de aproximativ 30% în raport cu dolarul. Însă revenirea sa de la invazia Ucrainei a fost atât de rapidă, încât economiştii avertizează că aprecierea sa va eroda veniturile bugetare şi competitivitatea la export.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău