Rusia face estimări record privind producția de petrol. Previziunile pentru anul 2023

24 Apr. 2023, 18:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Apr. 2023, 18:43 // Actual //  bani.md

Producţia de petrol a Rusiei este pe cale să depăşească 480 de milioane de tone în acest an sau aproximativ 9,6 milioane de barili pe zi (bpd), a declarat, pentru Reuters, o sursă din interiorul Guvernului de la Moscova.

Această cifră, care exclude producţia de condensat de gaze, este în linie cu promisiunea anterioară a Rusiei de a-şi reduce producţia cu 500.000 de barili pe zi, până la 9,5 milioane bpd începând din luna martie şi până la finele anului, potrivit calculelor Rusiei şi sursei guvernamentale.
„Dacă extrapolezi pentru întregul an, producţia va fi de 480 milioane de tone”, a precizat sursa, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, având în vedere caracterul sensibil al acestor date.

În 2022, producţia de ţiţei şi condensat de gaze a Rusiei a urcat la 535 milioane de tone (10,7 milioane bpd). Condensatul de gaze este exclus din cotele de producţie utilizate de grupul OPEC+ pentru Rusia.

Potrivit sursei citate de Reuters, în acest an, producţia de ţiţei şi condensat de gaze a Rusiei ar putea ajunge la 520 milioane de tone (10,4 milioane bpd), dacă este inclusă şi o producţie de condensat de aproximativ 40 de milioane de tone. Este vorba de o cifră semnificativ mai mare decât prognozele oficiale ale Moscovei, potrivit cărora în 2023 producţia de ţiţei şi condensat de gaze a Rusiei ar urma să se situeze între 490 şi 500 de milioane de tone (sau între 9,8 şi 10 milioane bpd).

„Cererea de petrol a Rusiei s-a stabilizat în mare parte după şocul iniţial de la debutul anului. Credem că cererea aproape a revenit la nivelul la care era înainte de război”, susţin analiştii de la J.P. Morgan, într-un raport publicat luna aceasta.

Conform acestora, producţia agreată de hidrocarburi a Rusiei (ţiţei şi condensat) a fost de 10,8 milioane bpd în luna martie, în scădere cu 250.000 de bpd comparativ cu luna februarie.

Producţia de petrol a Rusiei a scăzut în luna aprilie, după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Însă, între timp, Rusia a reuşit să îşi vândă cu succes petrolul în China şi India. Cu toate acestea, pentru a susţine preţul barilului de ţiţei, coloana vertebrală a economiei ruseşti, Moscova a decis să îşi reducă producţia de petrol cu 500.000 de bpd până la finele anului. Al doilea mare exportator de ţiţei, după Arabia Saudită, a oprit sau întârziat publicarea unor date oficiale privind energia, inclusiv date cu privire la producţia şi exporturile.

„Lipsa de date oficiale transparente din partea unuia dintre cei mai mari producători mondiali de petrol face şi mai dificilă monitorizarea ofertei globale şi analiza pieţelor”, subliniază analiştii de la J. P. Morgan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău