Rusia face estimări record privind producția de petrol. Previziunile pentru anul 2023

24 Apr. 2023, 18:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Apr. 2023, 18:43 // Actual //  bani.md

Producţia de petrol a Rusiei este pe cale să depăşească 480 de milioane de tone în acest an sau aproximativ 9,6 milioane de barili pe zi (bpd), a declarat, pentru Reuters, o sursă din interiorul Guvernului de la Moscova.

Această cifră, care exclude producţia de condensat de gaze, este în linie cu promisiunea anterioară a Rusiei de a-şi reduce producţia cu 500.000 de barili pe zi, până la 9,5 milioane bpd începând din luna martie şi până la finele anului, potrivit calculelor Rusiei şi sursei guvernamentale.
„Dacă extrapolezi pentru întregul an, producţia va fi de 480 milioane de tone”, a precizat sursa, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, având în vedere caracterul sensibil al acestor date.

În 2022, producţia de ţiţei şi condensat de gaze a Rusiei a urcat la 535 milioane de tone (10,7 milioane bpd). Condensatul de gaze este exclus din cotele de producţie utilizate de grupul OPEC+ pentru Rusia.

Potrivit sursei citate de Reuters, în acest an, producţia de ţiţei şi condensat de gaze a Rusiei ar putea ajunge la 520 milioane de tone (10,4 milioane bpd), dacă este inclusă şi o producţie de condensat de aproximativ 40 de milioane de tone. Este vorba de o cifră semnificativ mai mare decât prognozele oficiale ale Moscovei, potrivit cărora în 2023 producţia de ţiţei şi condensat de gaze a Rusiei ar urma să se situeze între 490 şi 500 de milioane de tone (sau între 9,8 şi 10 milioane bpd).

„Cererea de petrol a Rusiei s-a stabilizat în mare parte după şocul iniţial de la debutul anului. Credem că cererea aproape a revenit la nivelul la care era înainte de război”, susţin analiştii de la J.P. Morgan, într-un raport publicat luna aceasta.

Conform acestora, producţia agreată de hidrocarburi a Rusiei (ţiţei şi condensat) a fost de 10,8 milioane bpd în luna martie, în scădere cu 250.000 de bpd comparativ cu luna februarie.

Producţia de petrol a Rusiei a scăzut în luna aprilie, după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Însă, între timp, Rusia a reuşit să îşi vândă cu succes petrolul în China şi India. Cu toate acestea, pentru a susţine preţul barilului de ţiţei, coloana vertebrală a economiei ruseşti, Moscova a decis să îşi reducă producţia de petrol cu 500.000 de bpd până la finele anului. Al doilea mare exportator de ţiţei, după Arabia Saudită, a oprit sau întârziat publicarea unor date oficiale privind energia, inclusiv date cu privire la producţia şi exporturile.

„Lipsa de date oficiale transparente din partea unuia dintre cei mai mari producători mondiali de petrol face şi mai dificilă monitorizarea ofertei globale şi analiza pieţelor”, subliniază analiştii de la J. P. Morgan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ