Rusia, în criză energetică: cere disperată ajutor de la Georgia și Azerbaidjan pentru a evita un colaps total

16 Oct. 2024, 08:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Oct. 2024, 08:32 // Actual //  Ursu Victor

Singurul operator de import și export de energie electrică din Rusia, PAO „Inter RAO”, explorează posibilitatea importului de energie din Georgia și Azerbaidjan pentru a compensa avariile survenite la mai multe centrale electrice, a declarat Alexandrina Panina, membru al consiliului de administrație al companiei.

„Am solicitat celor două țări, Azerbaidjan și Georgia, să vedem dacă pot furniza energie în perioadele de avarie, câte 300 MW. Până acum nu am primit un răspuns”, a declarat Panina pentru Interfax.

La mijlocul lunii iulie, în urma unei avarii la centrala nucleară de la Rostov, aproximativ 2,5 milioane de persoane au rămas fără electricitate în sudul Rusiei timp de câteva zile. După incident, în mai multe regiuni, inclusiv Krasnodar, Rostov-pe-Don, Kabardino-Balkaria și Crimeea, au fost introduse întreruperi de curent programate.

Conform declarațiilor Rosatom, unul dintre reactoarele centralei de la Rostov a fost oprit automat din cauza unor defecțiuni la turbogenerator.

Centrala nucleară de la Rostov, situată lângă Volgodonsk, are patru reactoare și este cea mai mare din sudul Rusiei, cu o capacitate de 4 GW. Aceasta se numără printre primele trei centrale din Rusia ca producție de energie și alimentează regiunile sudice și Caucazul de Nord, cu o populație de peste 26 de milioane de oameni.

Întreruperile masive de curent au început în regiunea Krasnodar la începutul lunii iulie. Cea mai gravă avarie a avut loc pe 9 iulie, lăsând 325.000 de locuitori din Kuban fără electricitate. Ministerul Energiei a explicat că incidentul a fost cauzat de „un consum ridicat de energie, determinat de temperaturile ridicate din timpul verii”: oamenii au utilizat intens aparatele de aer condiționat și ventilatoarele, suprasolicitând astfel rețelele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Oct. 2024, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Oct. 2024, 10:43 // Actual //  bani.md

Locuitorii satului Târnova, raionul Edineț, își pot trimite în siguranță copiii la studii, fără a-și face griji pentru viața și sănătatea lor. Acoperișul gimnaziului, care anterior curgea și era periculos atât pentru elevi, cât și pentru profesori, a fost reparat datorită Poloniei. În plus, mai devreme școala, cu ajutorul Varșoviei, a reconstruit toaletele, fiind create condiții moderne pentru copii, scrie nordnews.md. 

„În primul rând, s-au schimbat condițiile pentru elevi și profesori. Au condiții mai bune pentru muncă și petrecerea timpului liber. Nu se scurge nimic, nu mai există pericol de rănire, așa-numita vătămare corporală. Plus că arată frumos. Instituția a fost dotată cu 2 blocuri sanitare cu 6 chiuvete, 6 toalete pentru băieți și fete separat, care creează condiții mai bune pentru igiena personală, pentru igiena copiilor și pentru sănătatea acestora”, a explicat Dinu Lupuleac, directorul gimnaziului din Târnova.

 

„În 2019, am construit un bloc sanitar în gimnaziu, care este folosit de personalul și elevii instituției. Valoarea proiectului la acea vreme era de 10.000 de euro”, a subliniat Cornelia Rusu, primar de Târnova, raionul Edineț.

Gimnaziul are 850 de elevi, iar grădinița locală „Ghiocel”, frecventată de 57 de copii, a devenit una dintre cele mai moderne instituții din nordul Moldovei. Cu sprijin românesc, întreaga clădire a fost restaurată, acoperișul a fost refăcut, au fost instalate conducte de apă, iar pereții au fost izolați.

Lucrătorii grădiniței sunt bucuroși că au acum posibilitatea de a folosi apa și de a lucra cu copiii în condiții îmbunătățite.

„Condițiile erau mult mai rele, nu era apă, duceam apă în găleți, spălam vase, îngrijirea copiilor era incomodă, ieșeam afară la toaletă. Iarna eram nevoiți să culcăm copiii în aceeași cameră în care făceam cursurile, deoarece încălzirea era de la sobă.  Acum sunt toate condițiile, copiii se simt mai bine și ne este mai ușor să muncim , a declarat Galina Diaconița, educatoare la grădiniță.

„În 2015, am participat la un program de investiții sociale din Moldova, proiectul nostru a câștigat. Valoarea inițială a acestuia a fost de 1.500.000 de lei, după care a existat o continuare de 1.200.000 de lei, astfel încât costul final al proiectului a fost de 2.700.000 de lei. Rezultatul este clădirea pe care o vedeți în fundal. Banii au fost donați de guvernul României, căruia îi suntem foarte recunoscători. Nu știu în ce stare ar fi aceste clădiri mari și importante pentru noi, dacă nu am fi avut acești bani”, a spus Cornelia Rusu, primarul satului Tîrnova, raionul Edineț.

Cu ajutorul sprijinului internațional, satul Târnova a fost capabil să reconstruiască infrastructura socială. Acest lucru a devenit posibil datorită sprijinului familiei europene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău