Rusia se simte amenințată de Republica Moldova! Moscova aplică interdicție de intrare pentru 18 deputați

18 Aug. 2023, 16:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Aug. 2023, 16:38 // Actual //  bani.md

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă se complică pe fondul deciziilor reciproce de reducere a numărului de reprezentanți diplomatici și de instituire a interdicțiilor de intrare. Această mișcare accentuează tensiunile dintre cele două țări și întărește starea deja dificilă a relațiilor bilaterale.

După ce Republica Moldova a luat măsuri pentru reducerea numărului de diplomați ruși în țară, Federația Rusă a anunțat o decizie de interdicție de intrare pe teritoriul său pentru un grup de deputați din Republicii Moldova. Aceasta amplifică impasul diplomatic dintre cele două state, adăugând un nou nivel de complicații într-o situație deja fragilă.

La începutul săptămânii Curente 45 de diplomați și angajați ai ambasadei Federației Ruse au părăsit din Republica Moldova, împreună cu familiile lor. Aceasta a fost răspunsul la decizia autorităților moldovene de a limita numărul de reprezentanți diplomatici ruși. Această acțiune a dus la o replică dură din partea Rusiei.

Lilian Darii, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, a fost convocat la Ministerul de Externe rus, unde i s-a înmânat o notă de protest. Moscova a considerat decizia Moldovei de a reduce numărul de angajați ai ambasadei ruse drept „nejustificată” și „neprietenoasă”. Autoritățile ruse au subliniat că această măsură adâncește și mai mult criza deja existentă între cele două țări.

Deputații care au interdicție de a merge în Rusia:

  1. Mihai Popsoi
  2. Radu Marian
  3. Veronica Rosca
  4. Andrian Cheptonar
  5. Ion Spac
  6. Eugenia Cojocari
  7. Ersilia Qatrawi
  8. Mihail Druta
  9. Maria Pancu
  10. Artemie Catanoi
  11. Igor Chiriac
  12. Ion Groza
  13. Vasile Gradinaru
  14. Sergiu Lazarencu
  15. Vitalie Jacot
  16. Ion Babici
  17. Doina Gherman
  18. Gheorghe Cojoc

În răspunsul său oficial, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a exprimat regretul față de interdicția de intrare anunțată de Rusia. Moldova a reafirmat angajamentul său ferm de a contracara acțiunile destabilizatoare și a subliniat că aceasta nu este prima dată când Rusia recurge la astfel de măsuri.

Decizia Moldovei de a reduce numărul de diplomați ruși în țară a fost explicată ca o măsură de asigurare a parității diplomatice. Autoritățile moldovene au subliniat că diplomații ruși nu au întotdeauna desfășurat activități diplomatice în Moldova.

Este evident că tensiunile dintre cele două țări sunt în creștere, iar aceste măsuri reciproce de interdicții de intrare adaugă un nou element de complexitate relațiilor bilaterale. Oficialii moldoveni și-au exprimat dorința de a găsi soluții constructive și de a promova dialogul în vederea stabilizării situației, în ciuda dificultăților actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO