Rusia discută stabilirea cotei sale de export de grâu, care este valabilă de la jumătatea lunii februarie până în iunie, la 9 milioane de tone, potrivit Bloomberg.
Cantitatea a fost propusă de Ministerul Agriculturii, care a sugerat, de asemenea, o cotă totală de cereale de 14 milioane de tone pentru această perioadă, au declarat surse anonime.
Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, a luat măsuri pentru a încetini vânzările în străinătate, pentru a reduce creşterile de preţuri pe plan intern. De asemenea, a introdus o taxă pe exporturile de cereale, dar măsurile au avut efecte limitate asupra volumelor totale sezoniere.
Cu toate acestea, decizia va fi urmărită îndeaproape pe piaţa mondială a grâului, care se confruntă cu o ofertă tot mai restrânsă după ce culturile din întreaga lume au fost afectate de secetă, îngheţ şi ploi abundente. Preţurile de referinţă la Chicago au atins luna trecută un maxim al ultimilor nouă ani.
Cota de anul viitor va fi decisă de guvern pe baza unei recomandări a comisiei pentru tarife, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii, fără a comenta cifrele.
Serviciul de presă al ministerului economiei, care se ocupă de comisie, a declarat că intenţionează să discute datele şi volumele specifice ale cotei pentru 2022 împreună cu ministerul agriculturii „în viitorul apropiat”.
Rusia a impus o cotă de export de cereale de 17,5 milioane de tone în perioada 15 februarie – 30 iunie anul acesta.
Contractele futures pentru grâu de la Chicago au extins scăderile şi s-au tranzacţionat vineri cu 1,6% mai puţin.