Rusia va avea nevoie de 14,4 de miliarde de dolari pentru regiunile ucrainene anexate – bancheri

04 Nov. 2022, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Nov. 2022, 11:11 // Actual //  bani.md

Cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal în septembrie de Rusia – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – vor avea nevoie de 900 de miliarde de ruble (14,4 miliarde de dolari) pentru a putea funcţiona din punct de vedere economic, a declarat joi Asociaţia Băncilor din Rusia pentru ziarul Izvestia, citat de EFE.

”Dacă se ia în calcul populaţia teritoriilor care s-au alăturat Rusiei, circa 6 milioane de persoane, nevoia de bani lichizi va fi de circa 500-600 de miliarde de ruble (8-9 miliarde de dolari”, a declarat pentru ziarul rus vicepreşedintele asociaţiei, Aleksei Voilukov.

Totuşi, potrivit bancherului, ”în aceste regiuni infrastructura de plată este încă foarte puţin dezvoltată, există puţine ATM-uri şi terminale de plată fără numerar”.

”Din acest motiv, va fi nevoie de o sumă suplimentară de circa 50%, până la aproximativ 900 de miliarde de ruble”, a explicat el, care a adăugat că este posibil ca această sumă în numerar să fie transferată pe parcursul a câtorva luni.

La rândul său, banca rusă Promsviazbank, care operează deja în teritoriile ucrainene ocupate, a declarat pentru Izvestia că îşi alimentează amplu reţeaua locală cu numerar.

Potrivit autorităţilor bancare, această cantitate de bani tipăriţi, chiar dacă are loc o emisiune parţială de bancnote şi monede, nu va influenţa inflaţia din Rusia.

”Cel mai probabil, aceşti bani sunt deja emişi, iar în general în seifurile băncilor sunt sume considerabile de rezerve monetare”, a spus Voilukov, care nu a exclus nici emiterea de noi bancnote pentru a face faţă nevoilor regiunilor anexate.

Vicepreşedintele asociaţiei a explicat că, la începutul anului 2022, populaţia rusă număra 145,5 milioane de oameni, în timp ce rezervele în numerar se ridicau la 14 trilioane de ruble, o medie de 100.000 de ruble cash de persoană (aproximativ 1.605 dolari).

La rândul său, directorul Centrului de Investigaţii Conjuncturale de la Şcoala Superioară de Economie din Rusia, Gheorghi Ostapkovici, a apreciat că ”este de o importanţă crucială să se evalueze corect nevoia de numerar pentru noile regiuni pe baza funcţionării companiilor, afacerilor şi serviciilor”.

”Dacă în noile regiuni ajunge o cantitate rezonabilă de ruble, acest proces nu va avea niciun impact asupra inflaţiei”, a susţinut el, amintit că, în afară de emisiunea numerarului, Banca Centrală are la dispoziţie şi alte mecanisme pentru a reglementa lichidităţile.

Ostapkovici consideră totodată că suma de 900 de miliarde de ruble calculată de Asociaţia Băncilor este exagerată, dat fiind că în aceste regiuni există deja mecanisme de plată fără numerar şi, astfel, va fi nevoie în opinia sa de mai puţini bani lichizi.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO